Prostaglandiny a esenciální mastné kyseliny
Prostaglandiny hrají klíčovou roli v regulaci zánětů, bolesti, krevního tlaku, tělesné teploty a dalších fyziologických procesů. Správná rovnováha mezi těmito typy prostaglandinů je důležitá pro naše zdraví.
MP3 AUDIO:
Co to jsou prostaglandiny a mastné kyseliny ?
Zdravé tuky jsou pro naše zdraví klíčové. Jejich hlavní funkce spočívá ve vytváření tvaru a stability každé úlohy buňky v těle. Tělo si umí vyrobit všechny mastné kyseliny samo, kromě dvou, které musíme získat ze stravy. Tyto dvě se nazývají esenciální mastné kyseliny a jsou to omega-3 a omega-6.
Tyto tuky jsou důležité pro tvorbu prostaglandinů (PGs), což jsou látky podobným hormonům, které mají různé funkce v těle.
Existují tři hlavní typy prostaglandinů:
- série 1 - Jsou protizánětlivé, pomáhají snižovat zánět a podporují zdraví. Vznikají z omega-6 tuků, pokud je v těle rovnováha.
- série 2 - Jsou prozánětlivé, mohou podporovat zánět, pokud je jejich tvorba nadměrná, což může vést k chronickým zánětům a některým onemocněním.
- série 3 - Jsou také protizánětlivé, vznikají z omega-3 tuků a ochranný účinek proti zánětům.
Omega-6 tuky jsou potřeba k výrobě prostaglandinů série 1, které mají protizánětlivé účinky. Ale omega-6 tuky jsou také součástí výroby prostaglandinů série 2, které naopak podporují. Omega-3 tuky pomáhají vytvářet prostaglandiny série 3, které jsou také protizánětlivé.
Vegetariáni často zmiňují, že kyselina arachidonová (ze které se vyrábí zánětlivé prostaglandiny série 2) pochází hlavně z masa, vajec a vepřového. Zvířata krmená kukuřicí a sójou mají mnohem vyšší obsah omega-6 tuků, což může podporovat zánět. Na druhou stranu, studie ukázaly, že hovězí maso z krav krmených trávou obsahuje dvakrát až pětkrát více omega-3 tuků než maso z krav krmených obilovinami. Tato zvířata mají také vyšší hladinu vitamínu A a antioxidantů, které bojují proti rakovině, jako je glutathion a superoxid dismutáza.
Zkrátka, potraviny v jejich přirozené podobě nám poskytují více protizánětlivých a antioxidačních výhod.
Ryby chované v sádkách, které jsou také krmené obilovianami, mohou mít o 20 % méně bílkovin, dvakrát více omega-6 mastných kyselin podporujících, méně využitelných omega-3 a celkově méně živin než divoké ryby, které jsou loveny. Kdyby bylo maso hlavní příčinou zánětů, naši předci a původní obyvatelé Arktidy, kteří jedí především maso by měli vysoký výskyt kardiovaskulárních onemocnění. Ale nemají.
Kardiovaskulární onemocnění se objevila až po zemědělské revoluci, kdy se rozvinulo pěstování obilovin ve velkém.
Stručně řečeno, jezte maso, ale kvalitní maso od zvířat, které jsou krmené trávou a jsou chované v co nejpřirozenějších podmínkách. Můžete využít i maso do divokých zvářat jako je zvěřina. Zde máte jistotu vysoké kvality a výživnosti.
"Pro ŠPRTY opáčko"
Prostaglandiny (PG) jsou látky podobné hormonům, které hrají důležitou roli při regulaci zánětů v těle.
Prozánětlivé prostaglandiny série 2 vznikají z omega-6 mastných kyselin a jejich tvorbu podporuje enzym COX-2. Tyto prostaglandiny mohou vyvolávat záněty v těle, což je důvod, proč se předepisují léky NSAID (například ibuprofen), které blokují COX-2 a tím zmírňují zánět.
Naopak protizánětlivé prostaglandiny série 1 a 3 vznikají z omega-3 mastných kyselin a jejich tvorbu podporuje enzym COX-1. Tyto prostaglandiny pomáhají snižovat zánět v těle a mají ochranný účinek.
Hlavní úkol prostaglandinů série 1 a 3 je bránit tvorbě prostaglandinů série 2, které způsobují záněty. Když ve stravě chybí dostatek omega-3 mastných kyselin, začnou převažovat prostaglandiny série 2, což může vést k rozvoji zánětů v těle. Proto je důležité dbát na dostatečný příjem omega-3 tuků, které pomáhají udržovat rovnováhu a chrání nás před nadměrným zánětem.
*Enzymy COX-2 (cyklooxygenáza-2) jsou klíčoví hráči v tvorbě prostaglandinů, zejména těch, které jsou prozánětlivé. COX-2 je specifický enzym, který se nachází v těle v reakci na zranění, infekci nebo jiné podněty, které způsobují zánět. Tento enzym používá omega-6 mastné kyseliny (např. kyselinu arachidonovou) k vytvoření prostaglandinů série 2, které podporují zánětlivou odpověď. Tato zánětlivá reakce je přirozeným procesem, který tělo využívá k hojení ran, boji proti infekcím nebo jiným problémům.
Problém nastává, když je aktivita COX-2 příliš vysoká nebo dlouhodobá, což vede k chronickému zánětu, který může poškodit onemocnění a přispět k rozvoji různých onemocnění, jako jsou artritida, srdeční choroby nebo dokonce rakovina.
Léky, jako jsou NSAID (nesteroidní protizánětlivé léky, např. ibuprofen), cíl na tento enzym, aby splňovaly jeho aktivitu a tím omezily produkci prozánětlivých prostaglandinů série 2.
Další překážkou, kterou musí tělo překonat při tvorbě velmi prospěšných protizánětlivých prostaglandinů série 3, je to, že je potřeba několik vitamínů a minerálních kofaktorů.
Když tělo nemá dostatek vitamínu C, B6, B3, hořčíku, melatoninu a zinku, výroba prostaglandinů série 3 je zastavena. Je to proto, že dva enzymy, které jsou pro tuto cestu klíčové, nemohou být syntetizovány: delta-5 a delta-6 desaturázy (D5D a D6D).
A když nahlédneme pod pokličku autoimunitních onemocnění a chronických problémů, velmi často se setkáváme s velkým nedostatkem vitamínu C a zinku. Tím se zánětliví procesy ještě více zhoršují.
Konzumace trans tuků, které se nachází ve smažených potravinách, nezdravých bramborových lupíncích se slunečnicovým nebo řepkovým olejem a v mnoha dalších průmyslově zpracovaných potravinách snižují tvorbu protizánětlivých prostaglandinů. Dále na to má vliv vystavování se elektronice, alkoholu a toxickým látkám mají také velký vliv na tvorbu prozánětlivých prostaglandinů.
Trans-tuky
Trans-tuk vzniká, když se do rostlinného oleje přidá vodík. Jde o tzv. proces hydrogenace, čímž se tuk stane pevnějším. Částečně hydrogenované oleje se používají k zlepšení textury, trvanlivosti a stability chuti potravin. Díky nim může moderní pečivo zůstat na polici měsíce, aniž by zplesnivělo. Naštěstí v roce 2015 FDA nařídila, aby výrobci potravin odstranili částečně hydrogenované oleje ze svých produktů. I když některé potraviny je stále obsahují, je to krok správným směrem.
Co ale stále najdeme ve většině zpracovaných potravin, jsou oleje z geneticky modifikovaných a zánětlivých zdrojů. Patří sem řepkový olej, sójový, kukuřičný, slunečnicový a další. Stačí se podívat na etikety – těžko najdete balenou potravinu, která by neobsahovala alespoň jeden z těchto olejů. Dokonce i některé organické značky je používají.
Řepkový olej je v ČR opravdu velmi běžně používaný, a to díky své cenové dostupnosti a dobré dostupnosti na trhu. I přesto, že má některé výhody, jako je relativně příznivý poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin, je stále olejem, který prošel procesem rafinace. Tento proces může zahrnovat vysoké teploty, bělící činidla a jiné chemikálie, což může vést ke ztrátě živin a vytvoření zánětlivých látek.
Tradiční výroba oleje
Tradiční výroba oleje byla úplně jiná. Dříve se lisoval doma, pomocí kladiv a ručně ovládaných lisů, bez použití tepla.
Olej se vyráběl již kolem roku 5000 př. n. l. a používal až do průmyslové revoluce. Dnes je však proces výroby oleje mnohem jiný. Fazole nebo semena jsou vystavena toxickým bělícím činidlům, deodorantům, rozpouštědlům, vysokým teplotám a dalším procesům „rafinace“. Zpracované oleje jsou tekutou obdobou bílého cukru nebo bílého mouky. Ppostrádají dostatek živin a jsou škodlivé a silně prozánětlivé. A co víc, když se tyto oleje zahřejí na vysoké teploty, například při smažení nebo pečení, způsobují výrazný oxidační stres v těle.
Výběr olejů, které byly správně extrahovány, je klíčový. Nejlepší je vybírat oleje lisované za studena a sledovat datum „baleno v“.
Doporučujeme se vyhýbat všem zpracovaným olejům a dbát na to, abyste kupovali potraviny, které nemají více než jednu ingredienci – nebo pokud mají, aby neobsahovaly omega-6 mastné kyseliny.
Lněný, dýňový, konopný a další oleje z studena lisované by se nikdy neměly zahřívat. Patří do studené kuchyně. Olivový olej můžete používat jak do studené, tak do teplé kuchyně. Je velice stabilní a nepodléhá oxidaci. My ho doporučujeme přidávat do hotových jídel, abyste v něm zachovaly veškeré živiny, bčetné polyfenolů, které jsou velmi protizánětlivé. Pokud olivový olej zahřejete, tyto živiny mohou zdegradovat, ale jako tuk je stabilní a nepodléhá oxidativním procexům.
Pro teplou kuchyni používejte kokosový olej, ghí, lůj a sádlo od dybytka z volných chovů.
NSAID a KORTIKOSTEROIDY
V naší zemi lékaři předepisují NSAIS snad na každou bolest, se kterou k lékaři příjdete. I na bolestivou menstruaci denně u našich klientek vidíme růžového pantera. (Ibalgin) 🙂
NSAID mají velké vedlejší účinky, jako je narušení mikrobiomu, poškození mitochondrií a pravděpodobně mohou vyvolat i vnitřního krvácení. Aspirin byl první COX inhibitor, dnes jich na trhu máme více než 50.
Problém u mnoha těchto léků je, že blokují jak COX-1, tak COX-2. COX-1 je přitom klíčový pro ochranu střevní sliznice, takže užívání těchto léků může přispět k poruchám trávení, jako je syndrom "leaky gut".
Kortison a jiné kortikosteroidy jsou často používané jako protizánětlivé léky při léčbě artritidy, ulcerózní kolitidy, roztroušené sklerózy nebo jiných autoimunitních onemocnění. Mohou však dočasně snížit zánět, způsobit výkyvy hladiny cukru v krvi, což může zkomplikovat celý proces uzdravování a nastartovat v těle prozánětlivé procesy.
Navíc narušují metabolismus důležitých vitamínů jako je vitamín D, zinek, vitamín B6 a vitamín B12, což může mít dlouhodobé negativní účinky na imunitu a celkové zdraví. I když mohou krátkodobě pomoci, dlouhodobé užívání těchto léků může způsobit více problémů než užitku.
Kromě nadměrného užívání léků na zánět, jako jsou COX inhibitory, steroidy a blokátory TNF, se západní medicína pustila i do nového multimiliardového projektu na léčbu zánětu pomocí bioelektronické medicíny.
TNF (Tumor Necrosis Factor) je typ proteinu, který hraje klíčovou roli v imunitní reakci těla. Funguje jako signální molekula, která pomáhá koordinovat odpověď imunitního systému na zánět a infekce. V podstatě je to "alarmový signál", který působí tělo na problémy jsou bakterie nebo zranění, a jako obranné mechanismy.
TNF může být v těle užitečný, protože pomáhá zničit škodlivé buňky a mikroorganismy. Pokud je však jeho hladina příliš vysoká nebo je způsobena nesprávným časem, může způsobit například záněty, které jsou spojeny s mnoha zdravotními problémy, jako jsou artritida, autoimunitní onemocnění nebo dokonce rakovina.
V podstatě, když je TNF příliš aktivní, může přispět k poškození zdravých tkání a způsobit dlouhodobý zánět, který zhoršuje zdraví. Proto je důležité kontrolovat jeho hladinu a vyvážit zánět v těle, aby se předešlo těmto negativním účinkům.
V roce 2015 spustil Národní institut zdraví (NIH) program SPARC, který za 7 let investuje 248 milionů dolarů. Tento přístup zařízení, která stimulují nervový systém využívá, podobně jako kardiostimulátory, aby blokovala produkci TNF. Může být zajímavé pro lidi trpící chronickými bolestmi, ale opět se zaměřujeme na příznaky místo příčiny problému.
Naštěstí existují i přírodní alternativy, které pomáhají proti zánětům
Například apigenin, flavonoid obsažený v petrželce a heřmánkovém čaji, mají silné protizánětlivé účinky.
Luteolin, který se nachází v celeru a zelených paprikách, zase pomáhá snižovat produkci IL-6. Jde o další látku, která stimuluje zánětlvé procesy v našem těle.
Funkční výživa má obrovský potenciál, ale bohužel je stále opomíjena.
Je na čase změnit přístup a místo neustálého "léčení" se zaměřit na prevenci. Náš přístup se soustředí na příčiny zánětů, dodání našemu tělu dostatek živin, podpořit mitoxhocndriální zdraví, dodat tělu dostatek antioxidantů a pracovat i na emoční části. Tato část je velmi a opomíjena. Pamatujte, že autoimunitní nebo chronické onemocnění či rakoviny potřebuji vždy komplexní přístup.