2. FÁZE DETOXIKAČNÍHO PROTOKOLU
Jaterní dieta
Nyní se podíváme na specifika jaterní diety, která je skvělá jako očista organismu, ale zároveň je vhodná jako terapeutická dieta při onemocnění jater a žlučovodů. Těchto doporučení využije úplně každý, kdo chce podpořit detoxikaci organismu. Jaterní dieta zároveň pomůže upravit kalorický příjem ve chvíli, kdy potřebujete zhubnout pár kilogramů. Je tedy nejen cestou k lepšímu zdraví, ale i způsobem, jak podpořit metabolismus a hubnutí.
Jaterní dieta je klíčovým nástrojem pro podporu detoxikace a regeneraci jater. Je vhodná nejen při onemocnění jater a žlučových cest, ale i jako preventivní krok pro ty, kteří chtějí podpořit své zdraví, snížit zánětlivost v těle a zlepšit trávení.
Cílem této diety je snížit zátěž jater, optimalizovat trávení tuků, podpořit tok žluči a stabilizovat hladinu cukru v krvi.
Proto je důležité se zaměřit se na kvalitní, lehce stravitelnou a výživnou stravu, která poskytne tělu dostatek potřebných živin, ale zároveň nebude játra přetěžovat.

Harmonogram lekce
- 1Potraviny, na kterých jaterka bude stát
- 2Jak nastavit jaterní dietu
- 3Čemu se vyhnout
- 4Co naopak upřednostňovat
- 5Co když mám zažívací obtíže?
Potraviny, na kterých jaterka bude stát
Pojďme se nyní pověnovat tomu nejdůležitějšímu, tedy potravinám, na kterých jídelníček v následujících dnech vystavíme. Eliminace je důležitým léčebným nástrojem. Ale nebude fungovat bez toho, aniž byste si jídelníček vystavili na kvalitních a vysoko nutričních jídlech. Však si vzpomeňte na molekulární podstatu detoxikace. 🙂
ZELENINA A OVOCE
Základ potravinové pyramidy tvoří ZELENINA. Zelenina je důležitým zdrojem sacharidů a mnoha dalších živin, aktivních sloučenin, vlákniny a antioxidantů. Všechny tyto látky podporují očistné procesy v těle, ale také další biochemické reakce, na kterých náš organismus závisí. Vláknina váže toxické látky ve střevě a napomáhá jejich odvodu stolicí.
Pokud mluvíme o jaterní očistě, skvělé jsou například artyčoky, brokolice, květák, listová zelenina nebo řepa, které podporují činnost jater a tvorbu žluči.

Sirnatá zelenina, jako je brokolice, květák, kapusta, růžičková kapusta, kedlubna, cibule nebo česnek, je velmi důležitá pro detoxikaci organismu, protože podporuje produkci glutathionu, což je jeden z nejsilnějších antioxidantů v těle. Pomáhá játrům neutralizovat toxiny a podporuje jejich vylučování.
ZELENINA, NA KTERÉ BUDE STÁT JATERNÍ DIETA:
- artyčoky,
- brokolice,
- květák,
- zelená listová zelenina,
- řepa a zelí,
- kedlubny a ředkvičky,
- růžičková kapusta, kapusta.
okud však trpíte žlučníkovými potížemi nebo citlivým trávením, může pro vás být tato zelenina problematická a způsobovat nadýmání či zažívací potíže. V takovém případě je lepší omezit její konzumaci a využít nenadýmavou zeleninu. Tu samozřejmě používejte i v případě, že zažívací obtíže nemáte.
- kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer),
- cuketa,
- fenykl,
- dýně,
- patizon,
- batáty apod.
Pokud jste nebyli zvyklí na dostatečný příjem zeleniny, nezapomeňte ji raději tepelně upravit a navyšovat ji v jídelníčku POSTUPNĚ. Dostatek vlákniny podpoří trávení a pomůže tělu zbavovat se odpadních látek. Skvělou volbou jsou také lehce stravitelné zeleninové polévky a vývary, které dodají tělu důležité živiny bez zbytečné zátěže.
OVOCE je stejně jako zelenina zdrojem sacharidů, vitamínů, minerálů, fytonutrientů a vlákniny. Obsahuje však hodně fruktózy. Cukru, který se metabolizuje podobně jako alkohol a při nadměrné konzumaci výrazně zatěžuje játra, střevo a další orgány. Ovoce je skvělou náhradou cukrovinek, je však vhodné konzumovat jej s rozvahou, kdy jeho množství nebude převládat nad zeleninou.
Lékaři funkční medicíny doporučují příjem až dvanácti hrnků rozmanitých druhů zeleniny denně. Zelenina je velice důležitá a měla by tvořit až 75 % vašeho talíře.
KOLIK OVOCE A ZELENINY MÁM DENNĚ SNÍST
- Denně byste měli konzumovat 9-12 hrnků zeleniny.
- Pokud na ni nejste zvyklí její množství navyšujte postupně a tepelně ji upravujte.
- Ovoce jezte s mírou, doporučujeme 2 kusy sladkého ovoce (např. 1 velký banán a k tomu 1 velké jablko). Preferujte bobulové ovoce, tady můžete sníst až 2 hrnky na den, 1 hrnek odpovídá 1 kusu sladkého ovoce).
Příklad: denně sníte 1 banán a hrnek borůvek. Denní příjem by neměl překročit 25 g fruktózy! Zadávejte si ovoce do kalorických tabulek, jak na to vysvětlíme dále. Fruktózu obsahují i sladidla (med, javorový sirup atd.), která během jaterní diety nedoporučujeme používat.
PSEUDOOBILOVINY
Pomocí pseudoobilovin obohatíme náš jídelníček o přílohy, na které je většina naší populace navyklá. Tyto potraviny jsou lehce stravitelné, nezatěžují trávení a obsahují vlákninu důležitou pro správnou funkci střev. Tady je seznam těch nejpoužívanějších. Ale nezapomínejte, pseudoobiloviny by neměly tvořit základ stravování a jejich množství by nemělo přesáhnout 1 hrnek na den v uvařeném stavu.
Nejpoužívanější pseudoobiloviny:
- Pohanka,
- amarant,
- quinoa,
- čirok,
- jáhly,
- teff.
Dále v jídelníčku můžete ponechat bílou rýži.
Jak připravovat pseudoobiloviny:
Vždy před vařením je vhodné pseudoobiloviny důkladně propláchnout, a zbavit je tak části antinutričních látek. Také je před propláchnutím můžete nechat několik hodin namočené. Následně pseudoobiloviny můžete povařit ve vývaru.
Jak připravovat bílou rýži?
- Je vhodné rýži před vařením důkladně propláchnout a nechat ji namočenou ve vodě minimálně 5 hodin (nejlépe přes noc).
- Jelikož je nutné dívat se na stravu i z hlediska nutričního, je vhodné vařit rýži např. v kostním vývaru.
- Po uvaření rýži ihned zchlaďte studenou vodou nebo ji nechejte postupně vychladnout. Následně ji dejte do lednice na 12 hodin. Díky zchlazení se rýže přemění na rezistentní škrob. Tím pádem bude podporovat zdraví střeva a nebude tolik zvyšovat krevní cukr! Je to důležité, vysoký krevní cukr totiž očistě těla neprospívá. 🙂
- Druhý den rýži můžete ohřát na páře nebo ji orestovat na kokosovém oleji. Nebo do ní na pouze přidejte zdravé tuky. Z tuků můžete vybrat kvalitní za studena lisovaný kokosový olej nebo třeba ghí (1 polévková lžíce na jeden hrnek rýže).
Stále platí, že by rýže měla tvořit poměrně malou část jídelníčku, přičemž je důležité využít tuto potravinu jako rezistentní škrob a preferovat konzumaci buď studené, nebo mírně ohřáté rýže. Vařením rýže v kostním vývaru se zdravým tukem a ochlazením hotové rýže minimalizujete její dopad na hladinu krevního cukru. Vhodné je i například sushi, které také obsahuje ocet, čímž se ještě sníží hladina krevního cukru.
JAKÉ MNOŽSTVÍ ŠKROBŮ MÁM DENNĚ SNÍST?
- 1 hrnek rýže nebo pseudoobilovin ve vařeném stavu
- 1 hrnek luštěnin,
K luštěninám, rýži nebo pseudoobilovinám můžete přidat 1 velký batát nebo 2 menší batáty, nebo 2 středně velké brambory.
Příklad:
- V pondělí si dám 1 hrnek rýže na oběd a 2 středně velké brambory na večeři.
- V úterý si dám 1 hrnek luštěnin na oběd a 1 velkou batátu na večeři. Atd.
BÍLKOVINY
MASO, VEJCE, RYBY, MOŘSKÉ PLODY
Bílkoviny vybírejte tak, aby byly co nejlépe stravitelné a tělu přinesly maximum užitku. Také dbejte na kvalitu. Pořiďte si maso od pasených zvířat z volných chovů, zvěřinu, ryby kupujte divoké, vejce mějte od slepic z volného farmářského chovu, nebo domácí.
Skvělou volbou je:
- libové krůtí a kuřecí maso,
- libové telecí a hovězí maso,
- zvěřina,
- divoké ryby a mořské plody,
- vejce od slepic z volného výběhu,
- kvalitní vývary z kostí a masa.
LUŠTĚNINY
Pokud tolerujete rostlinné zdroje, můžete vyzkoušet dobře připravené luštěniny (například červená čočka nebo mungo fazole). Ale je důležité znát své tělo, a pokud vám luštěniny nebudou dělat dobře, tak je vynechte. Někteří lidé s jaterními či střevními potížemi je hůře tráví.
KOLIK BÍLKOVIN MÁM DENNĚ SNÍST?
Obecně se doporučuje sníst okolo 1-2 gramů bílkoviny na každý kilogram hmotnosti. Záleží na tom, zda chcete hubnout, očistit se, zda pravidelně cvičíte, nebo máte nějaké onemocnění. Při jaterní dietě se doporučujeme držet doporučení 1gram bílkoviny na každý kilogram hmotnosti. 60 kilový člověk by tedy měl sníst přibližně 60 gramů bílkoviny na den.
Kolik bílkovin je v jednotlivých potravinách?
(100 g masa odpovídá přibližně steaku velikosti dlaně, 100 g luštěnin odpovídá ½ hrnku)
- 1 střední vejce má přibližně 13 g bílkoviny,
- 100 g libového drůbežího masa má přibližně 24 g bílkoviny,
- 100 g libového hovezího masa má přibližně 21 g bílkoviny,
- 100 g rybího masa nebo mořských plodů má přibližně 20 g bílkoviny
- 100 g zvěřiny má přibližně 25 g bílkoviny,
- 100 g červené čočky nebo mungo fazolí (v suchém stavu) má přibližně 25 g bílkoviny.
TUKY
Co se týče tuků, je dobré je mírně ponížit, abychom játrům co nejvíce ulevili. Lidé s onemocněním jater nebo žlučníku nemusí tuky vůbec tolerovat, a proto je důležité naslouchat vlastnímu tělu. Pokud tuky zařazujete, preferujte vždy lehce stravitelné a kvalitní zdroje, jako je:
- olivový olej, (zdroj omega 3 mastných kyselin a zdravých polyfenolů),
- Kvalitní lněný olej (bohatý zdroj omega 3 mastných kyselin),
- avokádový olej a avokádo,
- čerstvý kokos*.
* Ořechy a semínka jsou zdravé, ale je vhodné jejich množství zredukovat, jelikož mohou mechanicky dráždit trávicí trakt. Ti z vás, kteří máte trávicí obtíže, by se ořechům a semenům měli vyhnout. Ořechy a semínka v průběhu jaterní diety nejezte.
Opět dbejme na kvalitu, v tucích se usazují toxické látky! Volte panenské za studena lisované BIO oleje. 🙂
KLOLIK OLEJE?
- 1 lžíce do každého jídla,
- 1/2 avokáda do jídla,
- 1/4 kokosu na celý den.
Jaterní dieta se dá skvěle podpořit i bylinkami a kořením, které mají příznivé účinky na játra.
Kurkuma, koriandr, rozmarýn, mladé kopřivy nebo pampeliška pomáhají zlepšit trávení, podporují tok žluči a usnadňují odbourávání škodlivých látek.
Pitný režim je v této fázi také klíčový, protože pro vyplavení toxických látek je potřeba dbát na dostatečný pitný režim. Můžete do vody si přidat šťávu z citrónu nebo popíjet čaje z pampelišky, ostropestřce nebo směs bylin na podporu jater.
Dostatek vlákniny podpoří trávení a pomůže tělu zbavovat se odpadních látek. Skvělou volbou jsou také lehce stravitelné polévky a vývary, které dodají tělu důležité živiny bez zbytečné zátěže.

Jaterní dieta neobsahuje žádné průmyslově zpracované potraviny, jako ostatně veškeré stravování, které zde najdete. Strava je postavena na základních potravinách v jejich přirozené podobě.Jaterní dieta je skvělá nejen jako krátkodobá očista, ale i jako dlouhodobý stravovací režim, který podpoří zdraví jater, správné trávení a celkovou vitalitu. 😊
Pár dní přestaňte solit
Sůl dodává jídlům skvělou chuť, ale jde to i bez ní a my vám to na začátku detoxikační kůry doporučíme. Sůl totiž způsobuje zadržování vody v těle a my teď chceme, aby voda z těla odcházela společně s toxiny, které zatěžují organismus.
ČEHO VYŘAZENÍM SOLI DOSÁHNEME:
- Zlepšení funkce ledvinDnešní strava obsahuje spoustu soli, která může zatěžovat ledviny, důležitý detoxikační orgán. Snížení příjmu soli umožní ledvinám lépe filtrovat a odstraňovat toxiny z těla. Věděli jste, že ledviny jsou nejdůležitějším orgánem v detoxikaci těžkých kovů?
- Zadržování vodySůl podporuje zadržování vody v těle. Když snížíme její příjem, tělo začne odstraňovat přebytečnou vodu, což pomůže odlehčit tělo a podpořit eliminaci toxinů.
- Proudění lymfyNadbytek soli ve stravě přetěžuje lymfatický systém, který také hraje důležitou roli v odstraňování toxinů, jak si budeme říkat dále v kurzu. Méně soli podpoří lymfatickou cirkulaci a efektivnější detoxikaci.
- Zdraví pokožkySůl vede k dehydrataci a negativně ovlivňuje vzhled pleti. Snížením příjmu soli podpoříme zdraví pleti, protože tělo bude schopné lépe regulovat vodu a minerály. A opět, kůže je důležitý detoxikační orgán.
- Trávení a překyselení organismuVysoký příjem soli negativně ovlivňuje trávení, zvyšuje kyselost v těle a podporuje záněty. Vyřazením soli napomůžeme tělu vyvážit kyselost vnitřního prostředí a zlepšit trávení. A střevo, jak se dozvíte, je také důležitá součást detoxikačního systému.
Nahraďte sůl bylinkami nebo kořením bez dusitanových solí. Skvělé alternativy jsou např. kurkuma, sušené oregano, tymián, petrželka, koriandr, bazalka, máta, meduňka apod.
Pokud chcete detoxikaci dělat opravdu důsledně, vylučte sůl ze stravy úplně na 8–14 dnů.
ALE NEZAPOMÍNEJTE, POKUD PONÍŽÍTE SŮL, BUDETE POTŘEBOVAT OSTATNÍ MINERÁLY!!!
Elektrolyty místo soli
Elektrolyty jsou minerály, které hrají klíčovou roli v udržování rovnováhy tekutin v těle, správné funkci svalů a nervového systému. Pokud vyředíte sůl, zaměřte se na jejich doplňování.
Elektrolyty najdete v jídle, ale také v doplňcích stravy, které jsme probírali v sekci ZÁKLADNÍ SUPLEMENTACE v závěru kapitoly.
Některé potraviny, které jsou bohaté na elektrolyty, zahrnují:
- Citrusy (pomeranče, grepy, citrony) – Obsahují draslík a vitamín C, který pomáhá detoxikaci a zpevňuje imunitní systém.
- Banány – Skvělý zdroj draslíku.
- Avokádo – Bohaté na draslík a také obsahuje zdravé tuky.
- Coconut water (kokosová voda), čerstvý kokos – Výborný přírodní zdroj elektrolytů, zejména draslíku.
- Špenát – Obsahuje draslík, hořčík a vápník.
- Sladké brambory – Skvělý zdroj draslíku a hořčíku.
- Rajčata – Obsahují draslík a vápník.
- Hrozny – Obsahují draslík a také vodu, což pomáhá s hydratací.
- Řapíkatý celer – Kromě elektrolytů obsahuje také vlákninu.
- Mořské řasy – Jsou bohaté na jód, hořčík a draslík.
- Fazole a čočka – Jsou výborným zdrojem draslíku a hořčíku, a to i ve formě luštěnin.
- Granátové jablko - Je bohaté na elektrolyty, zejména draslík, a obsahuje i další minerály jako vápník a hořčík.
Příznaky nerovnováhy elektrolytů v těle:
- Závratě,
- únava,
- úzkost,
- svalové křeče,
- problémy se spánkem,
- bušení srdce,
- bolesti hlavy,
- žízeň,
- trávicí potíže,
- nadměrné močení, nebo naopak nedostatečné močení,
- suchá kůže.
Jaké vybrat elektrolyty?
Doporučujeme podávat elektrolyty v přirozené formě. My používáme produkty, jejichž suroviny se získávají například ze solných jezer. Naše oblíbené jsou potom elektrolyty Okinawa.
- https://naturapura.cz/98-elektrolyty
- Můžete použít i Schüsslerovy (tkáňové) soli.
NEOPOMÍNEJTE PITNÝ REŽIM
Voda tvoří okolo 60 % lidského těla. U kojenců je to až 90 %! Jde o nejhojněji zastoupený element našich tkání. Voda je úžasnou detoxikační látkou. Lepší než kterýkoliv doplněk stravy!
A víte, kdy naše tělo skvěle detoxikuje a regeneruje? Samozřejmě během kvalitního spánku, který tvoří důležitou součást celého ozdraveného procesu.
Tady jsou zásady pitného režimu, kterých se v následujících týdnech budeme držet:
- 1. Pijte alespoň 8 sklenic (2 litry) filtrované vody denně.Pokud to nezvládnete, pořiďte si skleněnou láhev o objemu alespoň 1 litr, kdy celý litr vypijete do poledne a další po obědě. Nastavte si budík v mobilu, který vám řekne, že se máte napít. Není vhodné celý objem vypít najednou před spaním. Vodu si můžete dochutit citrónem a mátou. Současně je skvělé začít svůj den teplou vodou s citronem, jelikož látky obsažené v tomto ovoci pomáhají vyplavovat z organismu toxiny.
- 2. Do jídelníčku zařaďte čerstvé šťávy, a to především v dopoledním čase, a další hydratující potraviny.Preferujte šťávy zeleninové (např. z řapíkatého celeru či okurky), případně ji doplňte o jeden díl ovoce (například jablko, limetu, citron, grep, nebo pomeranč). Další způsob, jak obohatit jídelníček o tekutiny, je jíst pravidelně polévky a vývary. Čerstvá zelenina a ovoce také obsahují spoustu vody, která podpoří detoxikační procesy ve vašem těle.
- 3. Do pití doporučujeme alespoň 1× denně přidávat elektrolyty z přírodních zdrojů (např. mořská plasma nebo elektrolyty z mořských oblastí).Dodáte tělu stopové prvky a napomůžete vstřebávání vody v tlustém střevě, čímž tělo krásně hydratujete. Elektrolyty samozřejmě využijete po sportu, větším fyzickém výkonu, anebo když se více potíte. Jde také o efektivní rehydratační činidlo při průjmech a zvracení či při bolestech hlavy.
- 4. Nepijte během jídla, pokud trpíte průjmem.Jde o základní opatření v léčbě. Pijte alespoň 10 minut před jídlem a alespoň 20–30 minut po něm.
Kolikrát denně jíst?
Kolikrát potřebujete. Snažte se jíst 3-4x denně, ale tak, abyste přijali dostatek živin. Pokud budete mít hlad, jezte častěji. Mězi posledním a prvním jídlem se snažte dodržet 12-16 hodinové okno půstu.
Jak používat kalorické tabulky a BMR kalkulačku?
Jak nastavit jaterní dietu
- Do jídelníčku zařaďte libové maso – kuřecí, krůtí, ryby, libové části z hovězího, jehněčího masa a zvěřiny. Můžete používat také vejce od slepiček z farmářského volného chovu. Další variantou jsou divoké ryby a mořské plody. Dbejte na kvalitu! Není maso jako maso, není vejce jako vejce a není ryba jako ryba! Očišťujeme a nechceme intoxikovat. 🙂
- Jídlo připravujte v páře nebo ho duste či krátce vařte.
- Do hotových jídel používejte rostlinné oleje v umírněném množství, např. olivový olej, avokádový olej, kokosový olej, MCT olej a avokádo. Umírněným množstvím myslíme maximálně 1 lžíci na celou porci.
- Mějte ve stravě dostatek zeleniny. Ti z vás, kdo nemáte problém s trávicími obtížemi, můžete do stravy zakomponovat i brukvovitou zeleninu. Je totiž bohatá na organickou síru, která je velice důležitá pro správnou detoxikaci jater. Síra je klíčovou složkou glutathionu, což je antioxidant, který hraje významnou roli v detoxikačních procesech v játrech. Zelenina bohatá na organickou síru je brokolice, květák, chřest, artyčok, kapusta, růžičková kapusta...
- Zeleninu v jídelníčku navyšujte postupně a poznenáhlu. Ze začátku ji tepelně upravujte, bude tak pro vaše trávení lépe stravitelná.
- Ve stravě ponechte pseudoobiloviny a rýži, které dobře připravíte.
- Ponechte si navýšené sacharidy na 150–200 g na den a vůči nim si upravte množství tuků. Jak používat kalorické tabulky uvádíme ZDE.
Příklad: Pokud vážíte 65 kg a měříte 170 cm a máte střední pohybovou aktivitu, tak váš kalorický příjem bude následovný:
- 200 g SACHARIDŮ- 94 g BÍLKOVIN
- 66–120 g TUKŮ
- Celkový příjem 2256 kcal -
Pokud máte potíže s tolerováním vyššího množství tuků, snižte jejich příjem. V jídelníčku je můžete postupně navyšovat podle tolerance a později upravit množství sacharidů. Pokud se rozhodnete pro nižší příjem tuků, je důležité zajistit dostatečný příjem sacharidů. Bílkoviny byste měli mít v rozmezí 0,8-1,5 g na kilogram ideální hmotnosti. Nezvyšujte příjem bílkovin nad tuto hranici, jak je běžné ve fitness dietách, kde se doporučuje až 3 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. Takový vysoký příjem bílkovin může být pro tělo, zejména pro játra, zatěžující, což není žádoucí, když se zaměřujeme na očistu organismu na jaře.
-
Mějte dostatečný kcal příjem. Zde v naší kalkulačce si můžete svůj kalorický příjem spočítat. Dopočujeme si nastavit minimálně střední aktivitu. Pokud sportujete, tak kcal příjem bude vyšší. V políčku množství sacharidů si zadejte požadované množství sacharidů, které byste si chtěli nastavit. Ostatní hodnoty se samovolně dopočítají. https://kalkulacka.naturapura.cz
-
K hlavním jídlům si můžete začlenit trávicí enzymy a TUDCU. TUDCU můžete podávat k obědu a k večeři. Ocení to hlavně ti, kteří mají potíže s trávením, s játry nebo žlučovody. TUDCA:https://naturapura.cz/doplnky-stravy/4385-pontina-nutrition-tudca-90-kapsli.html TRÁVICÍ ENZYMY: https://naturapura.cz/modul/ambjolisearch/jolisearch?s=enzymedica
- Zapojte do pitného režimu i bylinné čaje, které přirozeně podporují detoxikaci jater. Můžete využít byliny jako je pampeliška, kopřiva, artyčok.
- Hlídejte si vždy kompletní porce. Nejezte samotné ovoce. Zkuste ho zakomponovat do salátů nebo ho zařazujte po hlavním jídle nebo si k němu dejte lžičku olivového oleje. Ovoce můžete také přidávat do zeleninových šťáv na jejich dochucení.
- Vyhněte se ořechům, ořechovým máslům a jiným dobrotám včetně pohankovočirokového chlebíku. Budete jíst pouze celistvé potraviny v jejich přirozené formě!
- Ti z vás nemáte trávicí potíže, můžete vyzkoušet i dobře připravené lušteniny, které přes noc namočíte a před vařením propláchnete. Při přípravě luštěnin můžete k nim přidat i vývar a zeleninu. Dodáte tak svému jídlu lepší nutrični hodnotu.
- Snižte příjem soli a nahraďte ji bylinkami nebo čistým kořením ze sušených bylin bez dusitanových solí. Skvělé alternativy jsou např. kurkuma, sušené oregano, tymián, petrželka, koriandr apod. Ti z vás, kdo se potřebují odvodnit, mohou sůl vyloučit ze stravy po dobu 8–14 dnů úplně.
- Je potřeba tělu dodávat dostatek potravin, které jsou bohaté na minerální látky, jako je řapíkatý celer, mangold, červená řepa, mrkev, červený grep apod. Pokud vám nějaké potraviny činí potíže, vyřaďte je a zařaďte namísto nich potraviny jiné. Nezapomínejte, že to není jen o eliminaci, ale také o tom, na čem je jídelníček vystavěný! 🙂
- Do jídelníčku můžete přidat přírodní elektrolyty nebo minerální vody, jako jsou Vincentka či Mlýnský pramen. Doplníte tak stopové prvky, které vaše tělo potřebuje. Pozor minerální vody obsahují hodně soli, tím odvodnění nemusí být tak účinné, jako zdroj stopových prvků můžete získat i z potravin, jako jsou: grepy, řapíkatý celer, listová zelenina, banány, avokádo nebo kokosový voda.
- Ovoce zakomponujte k hlavnímu jídlu nebo těsně po jídle, kde je zahrnutý dostatek bílkovin a tuků. Stabilizujete tak hladinu svého krevního cukru, což je v léčbě opravdu důležité.
- Do jaterní diety můžete přidávat šťávy, do kterých můžete přidávat již zmiňované byliny jako jsou mladé kopřivy, kurkuma, zázvor apod. Můžete využít i ovoce, které je plné antioxidantů a polyfenolů jako jsou například borůvky, ostružiny, rybíz, rakytník, maqui, granátové jablíčko.
- Pokud jaterní dietu aplikujete jako očistnou kúru, po 16 dnech začněte postupně snižovat množství sacharidů a navyšovat množství tuků. Po jaterní dietě společně přejdeme na dlouhodobě udržitelné stravování, které může být pro vás životním stylem.
2. Fáze očisty shrnutí
- 1V ideálním případě za sebou máte 24 hodinový půst a k tomu 2-3 dny na vývarech a zeleninových šťávách (celkem 1-4 dny)Pokud jste půst a šťávy nezvládli, nevadí, přejděte na druhou fázi. Pokud jste si půst nebo šťávy a vývary protáhli, super!
- 2Jaterní dieta bez soli (8-14 dní)Najeli jste si na jaterku a vyřadili jste sůl. Jíte libové maso, kvalitní pseudoobiloviny, spoustu zeleniny a močopudných bylinek. Omezeně používáte oleje, volíte pouze rostlinné, za studena lisované.
- 3Jaterní dieta se solí (dalších 7-10 dní)Přidáváte si do jídla sůl, ale stále pokračujete v jaterní dietě.
- 4Whole Food dieta (dalších alespoň 8 týdnů, nebo navždy! 🙂Postupně přidáváte do stravy oleje a tuky, snižujete množství sacharidů. Jíte opravdové potraviny!
- 5Potřebujete hubnout? (dokud se hmotnost nesníží tak, jak si přejete)Nastavujete si během druhé a třetí fáze stravu tak, jak popisujeme v sekci "hubnutí".
Jaké potraviny jsou vhodné při jaterní dietě?
Zelenina
- Listová zelenina (špenát, rukola, kapusta, mangold, salát, polníček)
- Košťálová zelenina (brokolice, květák, zelí, kedluben)
- Cuketa
- Okurka
- Řepa
- Mrkev
- Petržel, pastiňák
- Celer, řapíkatý celer
- Růžičková kapusta
- Řepa
- Dýně
- Batát
- Brambor
- Pak Choy
Ovoce
- Jablka
- Hrušky
- Bobule (jahody, borůvky, maliny)
- Pomeranče
- Grapefruit
- Citrony
- Kiwi
- Hrozno
- Banán
- Granátové jablko
Nápoje
- Voda
- Zelený čaj
- Bylinkové čaje (zázvorový, máta, smetánka, mladé kopřivy, heřmánek, čaj z artyčoku)
- Čerstvé šťávy
Bílkoviny
- Kuřecí maso
- Krůtí maso
- Králičí maso
- Hovězí maso (pasených zvířat)
- Jehněčí
- Zvěřina
- Halibut
- Treska
- Vejce
- Masové a kostní vývary
Luštěniny (pouze pro ty kdo nemají trávicí potíže)
- Čočka
- Cizrna
- Fazole
Zdravé tuky
- Avokádo
- Avokádový olej
- Extra panenský olivový olej
- Kokosový olej, kokos
- Kvalitní lněný olej
- Ghee (přepuštěné máslo) - živočisné tuky konzumujte s mírou nebo je na chváli vynechte, upřednostňujte rostlinné za studena lisované tuky
Pseudoobiloviny
- Quinoa
- Pohanka
- Amarant
- Hnědá rýže
- Basmati, Arbotio, jasmínová rýže
- Teff
- Čirok
Čemu se vyhnout?
- Tučným masům (např. vepřové, hovězí s vysokým obsahem tuku - bůček, vepřový lalok, koleno..), smaženým jídlům, tučným omáčkám a dresinkům.
- Uzeninám, které obsahují konzervanty, barviva a dusitanové soli. Uzený výrobek není čerstvý výrobek. Uzení není při očistě organismu vhodné.
- Vyhněte se sladkostem, cukrovinkám, sladkým nápojům (limonády, ovocné džusy s přidaným cukrem).
- Smažení, pečení včetně pečení koláčů, i těch zdravých, dlouhé restování nebo grilování.
- Veškerým zpracovaným potravinám a náhražkám.
- Čokoládě, fermentovaným potravinám, kávě, černému čaji, zelenému čaji a veškerým stimulantům.
- Lepku a mléčným výrobkům.
- Ořechům, ořechovým máslám a semenům. Ořechy a semena mohou mechanicky dráždit trávicí trakt. Nyní potřebujeme našemu trávení co nejvíce odlehčit.
- Alkoholu, který je pro játra extrémně zatěžující.
- Rafinovaným tukům
- Vysokému obsahu soli a dusitanových solí, které se nachází v uzeninách.
Proč vylučujeme kávu a cukr?
Že vyloučíme alkohol je asi každému, kdo provádí jaterní očistu, naprosto jasné. Ale co káva a cukr? Pojďme se na to podívat zblízka. 🙂
Káva
Káva je velmi oblíbeným nápojem ve společnosti, který vyvolává silnou závislost. Káva má i své zdravotní přínosy v podobě antioxidantů, které obsahuje.
Vždy však záleží na její kvalitě a pražení.
Velmi často se v kávě nachází plísně a je zatížená dávkou pesticidů. Takže až po skončení tohoto programu půjdete na kafe, raději zvolte bio variantu.
Kofein, hořká látka, která se nachází v kávových zrnech, čajových listech a kakaových bobech, je silný stimulant. Najdete jej také v energetických nápojích a lécích.
Pravidelná konzumace kofeinu zvyšuje hladinu kortizolu a inzulínu v krvi. Kofein má potenciál narušovat biorytmus, zatěžovat nadledviny a narušovat metabolismus. To všechno jsou věci, kterých se v léčbě chceme vyvarovat.
Káva také dráždí sliznici zažívacího ústrojí.
Molekula kofeinu narušuje střevní výstelku. Pokud se tedy chcete očistit, doporučujeme se kávě alespoň v průběhu detoxikace vyhnout. V tomto období potřebujeme především odpočívat, a ne tělo uměle stimulovat.
Namísto kávy můžete zkusit pampeliškový nebo čekankový kořen, který pro vás bude naopak velkým přínosem.
- Pampeliška i čekanka mají detoxikační účinky a podporují činnost jater – náš hlavní detoxikační orgán, o kterém si budeme v příštím modulu.
- https://naturapura.cz/potraviny/1888-dandelion-kavovina-z-prazeneho-korene-pampelisky-espresso-100g.html
Zkrátka a dobře, kávu teď postupně vyřaďte. Pokud pijete 1 hrnek denně, dejte si několik dní 1/2 hrnku a pak se s kávou na několik měsíců rozlučte. Pokud pijete 3 hrnky denně, postupně snižte konzumaci na 2 hrnky, na 1 hrnek, na 1/2 hrnku a pak ji pít přestaňte.
Káva by měla být požitek, ne způsob, jak přetěžovat organismus ve chvíli, kdy potřebuje odpočívat. Pokud si ji tedy po ukončení tohoto programu budete dopřávat, dělejte to, protože vás to těší. Ne proto, abyste přežili den.
Cukr
Cukr je krásný a bílý prášek, který stejně jako mléko a lepek vyvolává silnou závislost. A proto ho dnes najdeme prakticky všude, včetně chleba a omáček.
Málokdo však ví, že v přírodě neexistuje nic tak sladkého jako rafinovaný bílý cukr. A aby jej naše tělo dovedlo aspoň nějak zpracovat, extrémně přetěžuje slinivku břišní.
Nadměrná konzumace cukru stojí za rozvojem valné většiny civilizačních onemocnění.
V přírodě neexistuje nic tak izolovaného a sladkého, jako je rafinovaný bílý cukr. Náš organismus není na jeho příjem uzpůsoben a reaguje na jeho přítomnost v krvi vyloučením excesivního množství hormonu jménem inzulin. Díky inzulinu cukr vplouvá do buněk, které jej využívají jako zdroj energie.
Na začátku je většina lidí schopna vypořádat se s náporem cukru a inzulinu. Časem se ale organismus vyčerpává a cukr se v podobě glukózy váže na bílkoviny v našem těle.
Tento proces (glykace) má za následek oxidativní stres, který poškozuje buňky a struktury našeho těla. Je podkladem stárnutí a rozvoje choroby. Ateroskleróza, která bývá dávána do souvislosti s vysokým krevním tlakem a infarktem myokardu, není způsobena konzumací tuku. Je to cukr, který způsobuje zánět v cévách a následné ukládání cholesterolu v jejich stěnách.
Cukr také vyživuje patogenní mikroorganismy na kůži a sliznicích. Krásným příkladem je kvasinková infekce (Candida) a syndrom bakteriálního přerůstání v tenkém střevě (SIBO). Cukr a sladidla kompromitují imunitní systém a zatěžují nadledviny.
Závislosti na cukru se nejlépe zbavuje jeho kompletní eliminací „ze dne na den“.
Odstraňte z domácnosti cukr v jakékoliv podobě, tedy řepný i „zdravý“ třtinový. Pokud budeme mluvit o terapeutické dietě, není vhodný ani cukr z kokosové palmy, sirupy (agávový, rýžový, kukuřičný), melasa apod. Na začátku (nejméně po dobu 30 dní) doporučujeme vyřadit také med a javorový sirup. Pokud budete mít chuť na sladké, uspokojujte své chuťové buňky ovocem, nejlépe bobulovým.
Cukr nenahrazujte umělými sladidly.
Většina umělých sladidel jsou totiž neurotoxiny. Obzvláště potom aspartam, který poškozuje nervové buňky a centrální nervovou soustavu, mozek. Umělá sladidla matou a zpomalují metabolismus, zvyšují pocit hladu a naopak vyvolávají touhu po něčem sladkém či po škrobovitých sacharidech, jako je chléb a těstoviny. Stejně jako cukr vzbuzují intenzivní závislost.
V rozumném množství používejte pouze stevii.
Proč vylučujeme lepek a mléčné výrobky?
Při jaterní dietě doporučujeme se vyhýbat lepku a mléčným výrobkům. Důvodem je, že tyto potraviny mohou negativně ovlivnit zdraví jater a zpomalit detoxikační procesy v těle, což není žádoucí, pokud chceme podpořit správnou funkci jater a celkovou regeneraci organismu.
LEPEK
Lepek se až u 80 % lidí s genetickou predispozicí podílí na aktivaci chronických onemocnění.
Dále se na základě studií opakovaně prokazuje, že až 30 % populace trpí přecitlivělostí na lepek, bez ohledu na to, zda se u nich časem projeví onemocnění, či nikoliv. Ti potom po konzumaci například chleba trápí migrény, otoky, únava a podobně.
Že vám lékař udělal testy na celiakii, alergii na bílkovinu kravského mléka... a testy jsou negativní?
Je to úplně jedno. Můžeme vám říct, že prakticky každý člověk, který vyřadí prozánětlivé potraviny, zažije zlepšení zdravotního stavu na nějaké úrovni. Netvrdíme, že se hned ze všeho vyléčí. Ale minimálně se mu upraví zažívání nebo ustoupí otoky. A většina lidí také pocítí ústup příznaků, se kterými za námi přichází. Samozřejmě za předpokladu, že nekonzumuje náhražky, ale jí opravdové potraviny, o kterých si budeme povídat příští týden v modulu o stravě.
Co je to tedy lepek?
Lepek je směs bílkovin, nejznámější z nich jsou gliadin a glutenin. Je součástí obilovin, které jsou v dnešní době přidávány téměř do všeho, a je prakticky nemožné se mu vyhnout. Není jen v pečivu, těstovinách, koláčích, pivu (i bezlepkovém). Přidává se i do věcí, kde byste jej ani ve snu nečekali:
- Známá jídla:Pečivo, zákusky, dorty, koláče, cereálie, krekry, koláče, muffiny, palačinky, těstoviny, wafle, pizza, pivo, zahuštěné omáčky a polévky.
- Jídla, o kterých se to moc neví:Alkohol, bonbóny a lízátka, uzeniny, maso z konzervy, kukuřičné chipsy, pražené oříšky, masox, polotovary (bramborová kaše, omáčky, polévky, krabí maso, ...), přílohové zelí, dresinky a omáčky, jako je kečup, míchaná vajíčka v některých fastfood restauracích, veganské náhražky masa, vitamínové preparáty.
- Konzervanty a aditiva:Barviva, kypřicí prášek do pečiva, aromata, kyselina citrónová (citric acid), dextriny, diglyceridy, emulgátory, enzymy, náhražky tuku, dochucovadla, škroby, glukózový sirup, maltodextrin, modifikované škroby, přírodní aromata, stabilizátory.
- Další místa mimo jídlo:Kosmetika (krémy, masky, mýdla, ...), zubní pasty, šampóny, léky a doplňky stravy (včetně bylinných tinktur), plastelína, barvy, obálky a poštovní známky.

… a mnoho dalších. Teď si představte, jak vysokým dávkám lepku je tělo denně vystavováno.
K snídani si spousta Čechů dává nějaké pečivo. Potom si vyčistí zuby zubní pastou, namaže si obličej krémem, ze kterého se lepek vstřebává z kůže po zbytek dne. Na oběd zahuštěná omáčka a polévka z meníček. K odpolední kávě je ideální zakousnout koláč a na večeři není moc času… takže pečivo nebo těstoviny. Pokud si člověk večer nanese ještě noční krém s lepkem, tělo má zajištěno jeho neustálý přísun v průběhu celých 24 hodin.
Že ho babička jedla a nic jí nebylo?
Za prvé, dřívější lepek nebyl geneticky modifikován tak jako valná většina rostlin, ze kterých se dnes zpracovávají potraviny. Půda tehdy nebyla tak chudá na živiny, navíc se obilí nekoupalo v dávkách pesticidů, insekticidů a herbicidů, jako je tomu dnes. Za třetí, nebyl téměř ve všem, a pak ještě to nejdůležitější, každý jsme individuální. 🙂
V souvislosti s autoimunitním onemocněním však musíme ještě citovat našeho oblíbeného doktora, z jehož publikací a přednášek často čerpáme v naší tvorbě:

Alessio Fasano
A to vnímáme jako klíčové. Protože propustné střevo je jedním z hlavních faktorů, které poruchu imunity. A pokud lepek zvyšuje propustnost střevní stěny, pak je logické, že jeho konzumaci nebudeme člověku s imunitním problémem doporučovat.
PS: co je to syndrom propustného střeva probereme v dalších modulech.

Já a lepek
Když se ohlížím do minulosti, mé problémy začaly už po narození. Jako miminko jsem trpěla na koliky. Moje maminka měla problémy s kojením a byla nucena mi krátce po porodu podávat umělou výživu. Mé první příkrmy byly postavené na zeleninových a ovocných přesnídávkách. Brzy se přidaly prozánětlivé potraviny, jako je LEPEK a MLÉČNÉ VÝROBKY.
V dětství jsem bývala často nemocná. Trpěla jsem na infekce horních cest dýchacích a na záněty středního ucha. Již ve 12 letech jsem mívala opakující se vaginální výtoky a ekzém na pažích. Mí rodiče hledali přírodní cesty, jak mi pomoci. Zkoušeli jsme bylinky a homeopatika, ale neřešili jsme opravdovou příčinu, střevo.
Netušili jsme, že by problém mohl být právě lepek.
Až když se mé tělo očistilo po tom, co jsem na několik měsíců přestala jíst veškeré dráždivé potraviny, začaly se odhalovat přecitlivělosti, které na první pohled nebyly vidět.
Nejsem celiak, byla jsem několikrát vyšetřena v dětství i v dospělosti. Na lepek i přesto reaguji dušností, nadýmáním, vyrážkou a brněním rukou.
Stefy není sama. Naši klienti nám denně potvrzují efektivitu bezlepkové diety. Ta jim pomáhá zbavit se zácpy, nadýmání, ale také průjmu nebo pálení žáhy. I migrény a bolesti kloubů rády ustupují po eliminaci lepku. Lidé, kteří jsou na bezlepkové dietě déle, pozorují zvýšenou obranyschopnost, bystřejší mysl, menší únavu a více energie. A jsou i tací, kterým vyřazení lepku pomohlo vyřešit celé autoimunitní onemocnění, přestože mají vyloučenou celiakii (lidé a děti s Crohnovou chorobou či ulcerózní kolitidou, lidé s revmatoidní artritidou...).
Přecitlivělost na lepek je možné odhalit až po kompletní 3–4 měsíční eliminaci. Tedy době, po jakou v našem těle přetrvávají protilátky proti lepku!
MLÉKO
Existuje korelace mezi konzumací kravského mléka a výskytem chronických onemocnění. Čím více mléka, tím více roztroušené sklerózy, cukrovky 1. typu, IBD (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida...), onemocnění štítné žlázy atd. Dle studií spouští mléko autoimunitní onemocnění až u 60 % pacientů s IBD! U lepku je to až 80 %.
Malé děti, které jsou krmeny kravským mlékem, mají dramaticky zvýšené riziko vzniku autoimunitního onemocnění oproti těm, které byly kojeny.
Mléko je PRO-zánětlivé a molekuly jeho bílkovin jsou podobné tkáním našeho těla. A když je přítomno zvýšeně propustné střevo, velké molekuly se dostávají do krve. Imunitní systém útočí na ně, ale zároveň například na myelin nervových buněk. A právě poničený myelin je podkladem pro rozvoj roztroušené sklerózy.
O těchto mechanismech si povíme příští týden... teď se na chvíli ještě vraťme zpět k příběhům 🙂
Já a mléko
Už jako miminko jsem často trpěla na koliky. Moje mamka ztratila mléko po třech měsících kojení, a proto jsem byla převedena na mléko umělé. V té době neexistovaly žádné hypoalergenní varianty ani hydrolyzované formy umělého mléka. Dostala jsem to klasické kravské.
Mívala jsem zelenou stolici s hlenem a často také s krví. Dnes už by mé obtíže naštěstí byly klasifikovány jako alergie na bílkovinu kravského mléka. Když jsem ale byla malá já, nikdo těmto příznakům nevěnoval pozornost.
Trpěla jsem strašlivým atopickým ekzémem, který pokrýval velkou část mého těla, včetně obličeje. Předpis byl „KORTIKOIDNÍ MAST“ a hlavně, do všeho přidávejte mléko. 🙂 Mléko totiž alkalizuje kyselá jídla jako jahody. Ty vám způsobují ten hrozný ekzém. Mléko jsem pila na litry a pěstovala si na něm obrovskou závislost.
Jen tak mimochodem, mléko obsahuje kaseomorfiny, které se vážou na podobné receptory jako opiáty, mezi které patří třeba morfin a heroin. Proto se mléko přidává téměř do všeho. Lahodná krémová chuť a také závislost, která zaručí větší prodeje.

Za pár let atopický ekzém kupodivu zmizel. Jeho místo však převzaly alergie a snížená obranyschopnost. Byla jsem neustále nemocná. 2 týdny ve škole, měsíc doma. Horečky, záněty průdušek, chronická rýma, … Začala jsem chodit na alergologii, užívat antihistaminika a desenzibilační vakcíny. Pomohlo to. Po několika letech jsem konečně mohla chodit normálně do školy…
Puberta přinesla totální hormonální rozvrat a já tomu nasadila korunu v podobě hormonální antikoncepce. Začala jsem otékat, trpěla jsem premenstruačním syndromem. Na mé kůži se dělaly boláky. Měla jsem čím dál více chlupaté nohy a také místa, kde ženy většinou chlupy ani nemají. Mastily se mi vlasy a musela jsem si je umývat denně, aby vypadaly dobře.
Ale pak další rána. Ve 22 letech mi byla diagnostikována ulcerózní kolitida, která se během pár let proměnila v pankolitidu a podezření na Crohnovu chorobu.
Pak naštěstí přišel zlom. Rozhodla jsem se vyléčit a na svých cestách jsem zjistila, že právě mléko je pro mě ta nejhorší možná potravina, která se výrazně podílela na rozvoji a aktivaci alergií, potížích s pletí, s hormonální nerovnováhou a také na propuknutí autoimunitního onemocnění.
Stejně jako většina lidí jsem však celý život přes obrovské problémy paradoxně netušila, že mám s mlékem a mléčnými výrobky problém. Občasné pobolívání hlavy, premenstruační syndrom, potíže se zažíváním, … to má přece každý, ne? To je přece normální…
Ale ne, není normální, že vás každý týden bolí hlava. A není normální, že máte téměř každý den průjem nebo zácpu. Je to varovný signál, který by neměl být ignorován.
Příkladový jídelníček ke stažení:

Níže uvedené příkladové jídelníčky neberte jako dogma, ale pouze jako inspiraci. Na konci předlohového jídelníčku jsou spočítané také makroživiny, které berte pouze jako orientační. Každý máme jiný kalorický příjem a jiné potřeby. Pokud vám některá z potravin nedělá dobře nebo potravinu nemáte rádi, nahraďte ji potravinou, kterou tolerujete.
Co když máte zažívací obtíže?
Je dost možné, že jste se pro očistu rozhodli, protože trpíte zažívacími obtížemi. Nebojte se, nezapomněli jsme na vás. Jde o jednu z oblastí, kterou v naší praxi řešíme velice často.
Řiďte se doporučením v této sekci. Také při přechodu na další WHOLE FOOD fázi vycházejte ze základních doporučení, které tu najdete. Ale nezapomínejte také na tyto zásady:
- Používejte střevní trávicí enzymy, jak vysvětlujeme ZDE.
- Pokud trpíte potížemi jako je reflux, nebo problém s trávením tuků, používejte patřičné trávicí enzymy, jak vysvětlujeme ZDE.
- Zařaďte si probiotika pro citlivé jedince, jak popisujeme ZDE. Navyšujte je krůček po krůčku!!!
- Stáhněte si tabulku níže, kde jsou vyznačeny problematické potraviny červěně. V následujících dnech, kdy budete na jaterní dietě, je kompletně vylučte z jídelníčku. Po přechodu na WHOLE FOOD stravu je pomalinku můžete vracet zpět. Pomalinku znamená po lžičkách. 🙂
Pokud však máte veliké zažívací obtíže, které se nevyřeší zavedením opatření v tomto kurzu, doporučujeme vám připojit se k nám v programu s naší podporou, který spouštíme vždy v lednu nového roku!