Káva jako elixír nebo zloděj energie? Záleží, jak ji pijete!

Pro někoho ranní potěšení, pro jiného nutnost, bez které nepřežije den. Káva je bezpochyby jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě. A není divu. Obsahuje látky, které zlepšují náladu i soustředění. Ale stejně tak může přispívat k vyčerpání, hormonální nerovnováze, zánětům nebo i k rozvoji chronických onemocnění.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

V tomto článku Vám ukážu, jak si z kávy udělat zdravý nápoj tak, aby Vám nevzala energii a abyste naplno mohli využít antioxidanty, které v sobě ukrývá. 😊

Káva mi nikdy nechutnala. Ani na střední, ani na vysoké, ani když ji kolem mě všichni pili na litry. Vždycky mi přišla hořká, kyselá, smrděla mi… A hlavně jsem ji nepotřebovala, měla jsem vždy spoustu energie a nechápala jsem, co na kávě ostatní vidí.

A pak jsem potkala svého muže.

V úzkých italských uličkách věčného města Říma, mezi vůní čerstvé pizzy a cinkáním espresso šálků, jsem jí naprosto propadla. Avšak úplně jinak, než bych si představovala.

Nešlo jen o chuť, šlo o rituál. O tu chvíli, kdy se zastaví čas. Kdy člověk stojí na baru, objedná si „un caffè normale“, a na pár minut zapomene na celý svět. Nechává se obklopovat zpěvným jazykem a tou nádhernou jakousi exotickou vůní.

Kávu jsem si zamilovala.

A zároveň jsem začala objevovat, jak obrovský vliv má na tělo. Jak nám může pomoci a jak nám někdy nenápadně škodí. Vše záleží na tom, jak s ní zacházíme. Jak říkal jeden moudrý člověk, vše je ve své podstatě jedovaté… záleží na dávce a okolnostech! 😀

Celý můj příběh o tom, jak jsem si vyléčila nevyléčitelné onemocnění, najdete ZDE.

Proč vzniká závislost na kofeinu?

Kofein je návyková látka. Velmi silně návyková, protože si k němu budejeme jak vztah psychický, tak fyzický. Káva je rituál, který zapojuje do hry všechny naše smysly. Čich, zrak, hmat, sluch a hlavně chuť! Však si vybavte to aroma, dotek hrnku a jeho cinknutí… Úžasné! Ale není to jen o psychice.

Kofein v kávě blokuje receptory pro adenosin. Neurotransmiter, který signalizuje únavu. Díky tomu máme pocit přívalu energie, což je skvělé. U spousty lidí, kteří kávu pijí pravidelně, se však její “nabuzující potenciál” vytrácí. Náš mozek totiž reaguje tak, že vytváří více adenosinových receptorů, aby zvýšil únavu, kterou mu kofein maskuje. A tak potřebujeme další a hlavně dávky, abychom efekt pocítili.

Kofein navíc uvolňuje stresový hormon kortizol, což vede k následnému zvýšení krevního cukru. Tento výkyv je velmi návykový a ještě silnější, když si do kávy cukr nebo nějaké sladidlo přidáváte.

Výsledkem je závislost na této umělé stimulaci.

Mnoho lidí pak nepije kávu, protože by jim chutnala, ale protože bez ní „nefungují“. A to už je známka toho, že něco v těle není v rovnováze.

Káva je ale take velmi zdravá a může být pomocníkem v léčbě zánětu!

Káva je bohatým zdrojem polyfenolů, obzvláště kyseliny chlorogenové. Ta má protizánětlivé účinky, pomáhá snižovat oxidační stres a působí jako prevence proti poškození buněk. Právě oxidační stress, tedy nerovnováha mezi volnými radikály a antioxidanty, přispívá ke stárnutí a vzniku chronických onemocnění.

Antioxidanty obsažené v kávě tak mohou pomoci chránit buňky před poškozením, podpořit zdraví cév a vylepšit metabolické funkce těla. Studie dokonce naznačují, že pravidelné pití kvalitní kávy může být spojeno s nižším výskytem některých typů rakoviny (např. jater nebo tlustého střeva) a sníženým rizikem neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova demence.

Jak přistupujeme k léčbě chronických onemocnění u nás na klinice najdete ZDE.

Zní to skvěle, že? Jenže…

Káva může být při nesprávném použití nebezpečná. Hlavním problémem není ani tak samotná káva, jako spíš kofein.

Kofein stimuluje mozek a aktivuje nadledviny k uvolňování stresových hormonů. Zejména kortizolu a adrenalinu. Krátkodobě to může znamenat příval energie, lepší koncentraci, ale také stresovou odpověď organismu.

Vyplavení kortizolu následně rozhoupá hladinu krevního cukru. Tělo je připraveno „bojovat nebo utéct“, a tak se z jater uvolňuje glukóza. Po krátkém vzestupu ale následuje rychlý pokles. Ten přináší únavu, podrážděnost, chutě na cukr nebo další kávu. Vzniká tak začarovaný kruh, který zatěžuje nejen hormonální systém, ale i celé naše tělo. Zejména pak ve chvíli, když potřebujeme odpočívat, ale nehodí se nám to “do krámu”.

Hormonální výkyvy a krevní cukr

Nestabilní hladina krevního cukru, způsobená opakovaně podávanými dávkami kofeinu (zvláště nalačno!), vede k výkyvům inzulínu, nadměrnému vyplavování stresových hormonů a přetížení osy HPA (hypotalamus – hypofýza – nadledviny).

U žen to může znamenat rozhození menstruačního cyklu, ovulace, PMS, akné nebo i problémy se štítnou žlázou. U mužů pokles hladiny testosteronu a zvýšení kortizolu. A u všech obecně vyčerpání, poruchy spánku, úzkosti a chronickou únavu.

Jak si tedy z kávy udělat zdravý nápoj?

Nic není černobílé a vy si nadále můžete užívat vůně kávy a zdravotních benefit, které ukrývá.

  • Začněte u kvality: Vybírejte kvalitní kávu, v BIO kvalitě, bez reziduí pesticidů a plísní. Ty mohou být silně toxické a imunitně zatěžující. Sáhněte po ověřených zdrojích a ideálně po kávě z pražírny, kde znají původ zrna. Například tady: https://naturapura.cz/144-kava
  • Nikdy ne nalačno: Káva nalačno (zvlášť hned po probuzení) extrémně zatěžuje nadledviny a způsobuje prudké výkyvy krevního cukru. Ideální je pít ji po snídani nebo až později dopoledne.
  • Přidejte tuk a bílkoviny: Do kávy přidávám vždy trochu kvalitního tuku. Například MCT olej, kokosové mléko nebo přepuštěné máslo. Spolu s kolagenem (zdrojem bílkoviny) zpomalí vstřebávání kofeinu, stabilizuje hladinu glukózy a zároveň podpoří střevní sliznici, klouby a pleť. Kolagen doporučujeme ten náš, protože jsme jej navrhli tak, aby obsahoval vše, co tělo potřebuje, aby zářilo. 😊
  • Tady najdete náš kolagen: https://naturapura.cz/modul/ambjolisearch/jolisearch?s=kolagen+pontina+nutrition
  • Nepijte kávu, když jste vyčerpaní: Pokud trpíte chronickou únavou, vyhořením nebo jste v období hormonální obnovy (např. po vysazení antikoncepce, porodu, v menopauze), kofein může spíš škodit než pomáhat. Také v případě, že jste na terapeutické dietě, je vhodné dát si od kafe pauzu a pracovat nejprve na obnově energie.

Chcete vědět jak používat kolageny, abyste podpořili své zdraví? Přečtěte si článek ZDE:

Proč práve multi-kolagen Pontina Nutrition

Protože v sobě kombinuje sílu tří vysoce účinných složek:

 Egg membrane (vaječná membrána) – přírodní zdroj kolagenu typu I, V a X, elastinu, kyseliny hyaluronové, glukosaminu a chondroitinu. Podporuje pružnost tkání, zdraví kloubů a regeneraci vaziv.

✅ Peptan® – klinicky ověřený hydrolyzovaný kolagen typu I (a částečně III), který je snadno vstřebatelný a cíleně působí na kvalitu pleti, vlasů, nehtů, kostí a svalů.

✅ Colartix® – unikátní směs bioaktivních peptidů kolagenu typu II, vyvinutá pro cílenou podporu kloubních chrupavek a snížení zánětlivosti. Pomáhá při potížích s pohybovým aparátem a urychluje regeneraci.

Tento komplex obsahuje více typů kolagenu z různých zdrojů, díky čemuž působí komplexně a synergicky. Nejde jen o krásu navenek – jde o výživu z hloubky.

Na trhu existuje mnoho kolagenových doplňků, ale ne všechny jsou vytvořeny stejně.  Multi Collagen Complex od Pontina Nutrition kombinuje sílu tří špičkových složek – egg membrane, Peptan® a Colartix®, které byly vybrány s ohledem na maximální účinnost a synergii účinků.

Tady se dozvíte více: https://naturapura.cz/doplnky-stravy/4782-pontina-nutrition-multi-kolagen-komplex-400g.html

Chcete vědět jak používat kolageny, abyste podpořili své zdraví? Přečtěte si článek ZDE:

Stačí do kávy přidat obyčejné mléko, aby stabilizovalo hladinu krevního cukru?

Ne, obyčejné mléko samo o sobě nestačí ke stabilizaci hladiny krevního cukru po kávě.

  • Káva nalačno zvyšuje kortizol, což může vést k uvolnění glukózy z jater a tím ke zvýšení krevního cukru – a to i bez cukru v kávě.
  • Mléko obsahuje laktózu, což je mléčný cukr – ten sám o sobě může krevní cukr mírně zvýšit, nikoliv stabilizovat. Navíc mléko má nízký obsah tuků a bílkovin (i to plnotučné od farmáře), což nestačí k výraznému zpomalení vstřebávání kofeinu ani cukru.
  • Abyste stabilizovali hladinu krevního cukru, potřebujete alespoň 5-10 g tuku a 7-10 g bílkoviny. To trocha mléka, které dáte do kávy, určitě neobsahuje. I to plnotučné obsahuje přibližně 3.5 g od každého z nich.

Pokud se snažíte dosáhnout metabolické rovnováhy nebo omezit výkyvy glykémie (např. při inzulínové rezistenci, PCOS, nádorovém nebo autoimunitním onemocnění), samotné mléko není ideální řešení. Nemluvě o tom, že jde o prozánětlivou potravinu, která v případě chronických onemocnění jako jsou poruchy imunity není vůbec vhodná.

Tak co, je káva zdravá nebo ne?

Káva sama o sobě není nepřítel. Naopak, může být součástí zdravého životního stylu. Ale záleží na tom kdy, kolik a proč ji pijeme.

Pijte ji proto, že vám chutná. Ne proto, abyste přežili den.

A jestli chcete mít po ruce něco, co vám pomůže proměnit i obyčejné espresso z kavárny ve zdravý nápoj, mrkněte na náš dárek ke každé objednávce: kolagenové tyčinky do kabelky.

Díky nim vykouzlíte zdravý „latte elixír“ i mimo domov.

PS: pouze do vyprodání zásob 😊

Produkty Pontina Nutrition: https://naturapura.cz/modul/ambjolisearch/jolisearch?s=pontina+nutrition&ajs_man=326

Práce lékařky a studium medicíny z různých perspektiv je již více než 10 let mou největší vášní a koníčkem. Skrze vlastní zkušenost s vážným autoimunitním onemocněním -ulcerózní pankolitidou- jsem se odklonila od striktně západní medicíny a nyní provádím lidi na cestě za uzdravením pečlivým propojením konvečních, alternativních a psychoterapeutických metod zapracovaných do jednoduchého konceptu. Jsem přesvědčená, že autoimunitní onemocnění  můžete léčit a vyléčit, tak jako se to podařilo mě. Můj příběh si přečtěte zde >> >
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *