Příznaky onemocnění štítné žlázy přítomny, laboratoř negativní … jsem opravdu hypochondr?

Onemocnění štítné žlázy trápí mnohem více lidí, než by se na první pohled zdálo. I tak se jedná o jedno z nejčastěji diagnostikovaných autoimunitních onemocnění, a to zejména u žen. Čím dál častěji je choroba odhalena v mladém věku a její četnost se ve starší populaci odhaduje až na 10 % i přes nedostatečné testování a podceňování příznaků. Jak tedy onemocnění štítné žlázy odhalit včas a předejít tak její destrukci?

K napsání tohoto článku mě inspirovalo množství pacientek v gynekologické ambulanci, které potížemi se štítnou žlázou trpěly. Zarážející není pouze jejich kvantita, ale také věk, ve kterém se onemocnění poprvé projevilo. Čím dál mladší ženy a dívky se potýkají s tímto problémem, který s sebou přináší spoustu nepříjemností v podobě neschopnosti počít miminko, nárůstu váhy, únavy, depresí, nesoustředěnosti, vypadávání vlasů a podobně.

Tyto ženy se před obdržením diagnózy snažily obtíže řešit, často však byly odbyty s tím, že se přejídají, že mají zhubnout, nebo že jsou jejich problémy čistě psychické, kdy ordinaci opouštěly s receptem na antidepresiva.

V tomto článku bych se proto chtěla zaměřit na nutnost včasného odhalení onemocnění. Je to nezbytné k zahájení terapie příčiny. Součástí celostní léčby je také psychická pohoda, která je výrazně narušována bezmocí, jež s sebou chybné diagnózy, neschopnost naslouchat a bagatelizace potíží přináší.

Hashimotova thyreoitida je zánětlivé autoimunitní onemocnění štítné žlázy. Stejně jako u jiných autoimunit se jedná o neadekvátní reakci imunitního systému, jež na orgán útočí.

To časem vede k jeho destrukci. Na začátku se žláza snaží útok kompenzovat, což se může dočasně projevit její zvýšenou funkcí (hypertyreózou). Časem, pokud se nevyřeší příčina onemocnění, však štítné žláze dochází síly. Produkce jejich hormonů se snižuje a to vede k projevu život obtěžujících příznaků, které s sebou tento stav (hypotyreóza = snížená funkce štítné žlázy) nese. Není ani výjimkou, že má v určité fázi člověk příznaky jak hypertyreózy, tak hypotyreózy.

Štítná žláza je endokrinní orgán produkující množství životně důležitých hormonů, jako je T1, T2, T3, T4 a kalcitonin. Jejich uvolňování je řízeno z podvěsku mozkového, který vytváří hormon označovaný jako TSH.

Právě hladina TSH se standardně testuje v souvislosti s diagnostikou dysfunkce štítné žlázy.

Potíž je v tom, že referenční rozmezí TSH je velké a neodráží skutečný stav onemocnění. TSH může být i desetiletí v normě, přestože dochází k destrukci štítné žlázy. Až když je štítná žláza natolik poničená, že nedokáže zastávat svou funkci, projeví se to poklesem produkce jejich hormonů v krvi (T3 a T4), což mozek kompenzuje zvýšením TSH s nadějí, že žlázu vyburcuje k větším výkonům.

Zde je seznam příznaků, které Vám pomohou rozpoznat, zda by vaše potíže mohly souviset s onemocněním štítné žlázy:

  • Ospalost, únava, potíže se spánkem
  • Vypadávání vlasů
  • Zimomřivost
  • Nevysvětlitelné přibírání či hubnutí
  • Smutek, úzkosti, deprese,
  • Nervozita, emocionální nestabilita, apatie
  • Zamlžené myšlení, poruchy koncentrace
  • Bolesti svalů a kloubů
  • Akné
  • Oteklý obličej
  • Pálení žáhy
  • Bolesti žaludku
  • Bušení srdce
  • Noční pocení, návaly horka
  • Točení hlavy, časté nevolnosti

Autoimunitní onemocnění štítné žlázy má 5 fází, kdy je většina lidí diagnostikována až ve fázi číslo 4

Příčinou je používání nevhodných laboratorních testů, které neodráží skutečný stav organismu. Dále také podceňování stesků pacienta, který je často označován za hypochondra. Ideální by bylo onemocnění odhalit ještě před tím, než začne žláza vypovídat svou funkci, tedy před stavem hypotyreózy. Celostní léčba by pak byla rychlejší, jednodušší a úspěšnější.

  1. Fáze

V tuto chvíli nemá člověk žádné obtíže. Jeho DNA pouze ukrývá genetickou predispozici k rozvoji onemocnění. V případě, že nedojde k aktivaci těchto genů v podobě vnějších faktorů, choroba se neprojeví. Není proto možné thyreoitidu diagnostikovat, přesto že se na základě studií předpokládá, že až 80% populace tuto predispozici za určitých okolností má. Geny však nejsou našim osudem, proto se touto fází nemusíme příliš zabývat.

  1. Fáze

Imunitní systém začíná napadat štítnou žlázu. Protilátky proti ní jsou již často detekovatelné, všechny ostatní testy však budou v normě (viz. dále). Člověk v této fázi již může mít spoustu příznaků jak zvýšené, tak snížené funkce štítné žlázy. Vzhledem k tomu, že se protilátky standardně nevyšetřují však budou vaše výsledky pravděpodobně v normě.

Lékař předepíše léky na příznaky (například antidepresiva) a choroba bude nadále ničit vaše orgány. Toto je doba, kdy bývají lidé (zejména ženy) označovány jako hypochondři, hysterky a podobně. Příbytek na váze bývá připisován přejídání a nedostatečné sebekázni a potíže jsou zlehčovány.

  1. Fáze

V medicíně se tento stav nazývá subklinická hypotyreóza. Štítná žláza již nedokáže kompenzovat útoky imunitního systému, což se začne projevovat sníženou produkcí jejich hormonů. Tento fakt se odrazí ve výsledcích krevních testů, kdy se lehce zvýší TSH.

To ale všechny nechává klidné, protože jste díky širokému referenčnímu rozmezí TSH často stále „v normě“. Standardní postup je vyčkávat, až je štítná žláza kompletně zničená. Pokud se žena snaží otěhotnět, je těhotná, nebo má pacient opravdu výrazné (dle uvážení ošetřujícího lékaře) příznaky, je možné, že dostanete recept na umělé hormony, které ale opět neřeší příčinu.  

  1. Fáze

Dochází k selhání funkce štítné žlázy, která již dále není schopna tvořit hormony. V tuto chvíli většina lidí obdrží diagnózu, protože se stav odrazí v produkci testovaných hormonů.

Mozek se snaží žlázu stimulovat, a proto se zvýší TSH. Hladina T3 a T4, které štítná žláza vyplavuje se naopak snižuje. S tím se samozřejmě výrazně zhoršují i průvodní příznaky onemocnění.

Člověk již přestává být označován jako simulant a jsou mu předepsány syntetické hormony, nejčastěji levothyroxin (Euthyrox).

  1. Fáze

Imunitní systém dále útočí na organismus a začínají se přidávat další potíže a s nimi nové diagnózy, jako je lupus, revmatoidní artritida, Crohnova choroba, Sjogrenův syndrom, lupenka, roztroušená skleróza atd.

Jaké testy tedy podstoupit, abychom věděli, zda se nás problém týká či nikoliv?

Existují různé způsoby, jak prověřovat funkci štítné žlázy. Pokud jsou metody dobře voleny, dokáží onemocnění odhalit již v počátku, a to s minimální invazivitou.

  1. TSH test (thyroid-stimulating hormone test)

Používá se jako screeningové vyšetření podávající základní informaci o funkci štítné žlázy. Je to právě ten test, který vám lékař provede jako první, když mu popíšete, co vás trápí.

Jak jsem již psala na začátku článku, TSH je hormon pocházející z podvěsku mozkového. Slouží jako signál štítné žláze k zahájení tvorby a uvolňování jejich hormonů v případě, že jich v krvi koluje malé množství. A to je právě ta potíž.

Pokud trpíte výraznou hypotyreózou, odrazí se to zvýšením TSH, které se snaží stimulovat nefunkční žlázu. Stejně tak, pokud je přítomna hypertyreóza, TSH bude naopak snížené.

Než se však do tohoto stádia dostanete, může to trvat roky až desetiletí. Člověk nejčastěji vyhledá lékaře na základě příznaků, které se objevují mnohem dříve, než se stav odrazí na produkci TSH. Změny hladiny TSH značí až selhávání štítné žlázy!

Jako referenční mez pro hladinu TSH v krvi používá většina laboratoří hodnoty od 0.3 do 5.0 uIU/ml. Nejnovější studie však ukazují, že většina zdravých jedinců bez přítomnosti dysfunkce štítné žlázy má hodnoty TSH mezi 0.3 – 3.0 uIU/ml. Vše nad 3, nebo po 0.3 by tedy mělo být hodnoceno jako abnormální.

Nezávisle na referenčních mezích však stále platí fakt, že se hladina TSH v krvi mění až v pozdějších fázích onemocnění. Normální TSH tedy neodráží aktuální stav organismu, zejména pokud má člověk evidentně potíže.

  1. TPO (thyroidní peroxidáza) a TG (thyreoglobulin) protilátky

Nejlepší způsob, jak časně odhalit autoimunitní onemocnění štítné žlázy nám poskytnou testy, které kvantifikují množství protilátek proti štítné žláze. Čím vyšší je hladina TPO nebo TG protilátek, tím větší je pravděpodobnost rozvoje hypotyreózy a dalších autoimunitních onemocnění.

Přesto, že se jedná o běžný test, který mají lékaři k dispozici, standardně se provádí až ve chvíli, kdy je zjištěna zvýšená hladina TSH. O tom, proč je tento postup kontraproduktivní píši v předchozím bodě. Protilátky totiž mohou být zvýšené už spoustu let před tím, než se to odrazí na změnách hladiny TSH.

Až 90% lidí s autoimunitním onemocněním štítné žlázy mají přítomny TPO protilátky a až 80% TG protilátky. Nicméně u 10-50 % lidí existuje i méně agresivní tzv. seronegativní forma onemocnění, kdy protilátky přítomny nejsou, přestože má člověk potíže. O to důležitější je řídit se zásadou, že neléčíme laboratoř, ale jedinečnou osobnost!

  1. Ultrazvuk

V případě, že člověk pociťuje nepříjemné příznaky, ale výše uvedená vyšetření jsou negativní, je možné provést ultrazvuk. Na něm je v případě autoimunitního onemocnění štítné žlázy často možné zobrazit charakteristické morfologické změny v její tkáni. Výsledek ale samozřejmě závisí na zkušenostech vyšetřujícího lékaře.

  1. Cytologie

Cytologie je invazivní vyšetření, kdy se skrze kůži do štítné žlázy zavádí tenká jehla, kterou se naberou její buňky. Ty, které jsou narušené autoimunitním procesem potom pod mikroskopem vykazují typické morfologické změny. Tato metoda se pro invazivitu používá nejčastěji pro rozlišení maligních a benigních nádorů, nicméně ji lze použít i při vyšetřování autoimunitního onemocnění.

Jehla však nabere pouze určité množství buněk. Aby byly výsledky stoprocentní, musely bychom otestovat úplně všechny buňky štítné žlázy, což samozřejmě není možné.

  1. Volný T3 (trijodthyronin) a T4 (tyroxin)

Štítná žláza produkuje množství hormonů. Mezi ty nejdůležitější patří díky své aktivitě T3 a následně T4. Jejich účinné formy, které lze měřit, se nazývají volný T3 a volný T4. Hladina těchto hormonů přímo odráží funkci štítné žlázy. Opět zde však narážíme na podobný problém jako u TSH.

Štítná žláza je přes útok imunitního systému dlouhodobě schopna stav kompenzovat a nízké hladiny jejich hormonů se mohou projevit až po letech obtíží.

Díky těmto testům v kombinaci s normálním TSH je však možné odhalit vzácnou formu onemocnění zvaného centrální hypothyroidismus. Dále se vyšetření používá při nastavování dávky syntetických hormonů v terapii hypotyreózy.

Všechny testy provedeny, negativní, ale příznaky stále mám??

Ani v tuto chvíli neklesejte na mysli. Je totiž možné, že primárně vůbec netrpíte onemocněním štítné žlázy. Nejčastější příčinou nefunkční štítné žlázy, která však není poškozená, je hormonální nerovnováha.  Pojem estrogenová dominance označuje stav, kdy převládá funkce estrogenu na úkor ostatních steroidních hormonů, jako je například progesteron.

To vede také k poklesu aktivních hormonů štítné žlázy v krvi a k rozvoji příznaků jako je nárůst váhy, vypadávání vlasů, nespavost, zadržování vody, premesntruační syndrom, deprese atd. V tomto případě je třeba zaměřit se na léčbu hormonální rovnováhy se stabilizací hladiny progesteronu.

Ale opět pozor! Běžně prováděné krevní testy určující hladinu progesteronu nejsou plně relevantní. Mnohem přesnější je určit jeho množství ve slinách.

Závěrem je tedy zřejmé, že pokud máte obtíže poukazující na poruchu štítné žlázy, trvejte na důkladném vyšetření. Řekněte si o lékařskou zprávu a zkontrolujte si, že byly vyšetřeny i TPO a TG protilátky. Pokud jsou negativní, požádejte o ultrazvuk a prověřte, zda netrpíte hormonální dysbalancí.

Všechna tato vyšetření jsou hrazena zdravotní pojišťovnou a máte na ně nárok. Pokud je lékař odmítne provést, určitě stojí za to si odběry zaplatit.

Já se řídím zásadou, že k celostní léčbě nepotřebujeme diagnózu. Je to pravda, ale vědomí, že víte od čeho se odpíchnout není špatné. To, že víte s kým máte tu čest vám přinese jak úlevu, tak urychlí vaše úspěchy v léčbě 🙂

Práce lékařky a studium medicíny z různých perspektiv je již více než 10 let mou největší vášní a koníčkem. Skrze vlastní zkušenost s vážným autoimunitním onemocněním -ulcerózní pankolitidou- jsem se odklonila od striktně západní medicíny a nyní provádím lidi na cestě za uzdravením pečlivým propojením konvečních, alternativních a psychoterapeutických metod zapracovaných do jednoduchého konceptu. Jsem přesvědčená, že autoimunitní onemocnění  můžete léčit a vyléčit, tak jako se to podařilo mě. Můj příběh si přečtěte zde >> >
Komentáře
  1. Anna napsal:

    Jak postupovat dále, když už mi byl prokázán autoimunitní zánět a předepsán Euthyrox s diagnózou „na celý život“? Nejsem si úplně jistá, který e-book je pro mě vhodný.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.