Bílkoviny, známé také jako proteiny, jsou jednou z hlavních makroživin nezbytných pro správné fungování našeho těla. Tyto složité molekuly jsou tvořeny aminokyselinami, které se v těle spojují v různých kombinací a vytvářejí tisíce specifických bílkovin.
Bílkoviny jsou pro zdraví člověka nesmírně důležité. Však jsou z nich naše těla z více než 20% poskládaná!
V lidské potravě bílkoviny najdeme jak v rostlinách, tak v mase zvířat a dalších živočišných zdrojích. Každý typ proteinu má své zdravotní přínosy a je vhodné jejich příjem optimálně kombinovat. Je to opravdu důležité pro naše zdraví.
Živočišné bílkoviny jsou kompletní. To znamená, že vedle neesenciálních aminokyselin obsahují všech osm esenciálních, které naše tělo neumí vytvořit a musí je přijímat z potravy. Živočišné bílkoviny jsou výživné a snadno vstřebatelné.
Maso, ryby, vejce a mléčné výrobky obsahují klíčové aminokyseliny pro budování svalů a regeneraci. Patří sem leucin, valin a izoleucin.
Živočišné bílkoviny jsou vysoce biologicky dostupné. To znamená, že je tělo dovede dobře vstřebat a potom na maximum využít k tvorbě svalů, enzymů a hormonů. Navíc se štěpí a vstřebávají lépe, než bílkoviny rostlinné.
Rostlinné bílkoviny nejsou kompletní. Často postrádají jednu nebo více esenciálních aminokyselin. Tedy aminokyselin, které si naše tělo neumí vytvořit a je pro nás nezbytné je přijímat z potravy. Proto je vhodné rostlinné bílkoviny kombinovat s kompletními živočišnými.
Rostliny navíc obsahují tzv. antinutrienty. Tedy látky, které je chrání před býložravci. Jejich úkolem je podráždit naše střevo, aby došlo jejich vyloučení stolicí a následnému rozmnožení. Antinutrienty narušují vstřebávání samotných bílkovin, ale také důležitých minerálů.
Mezi antinutrienty patří:
Našim klientům doporučujeme do jídelníčků zakomponovat také hydrolyzované vývary, kolageny a paleo proteiny. Maso jako takové to samozřejmě nenahradí, ale díky těmto zdrojům obohatíte i obyčejný jogurt nebo smoothie o živiny, které Vaše tělo potřebuje.
Hydrolyzovaný kolagen obsahuje malé a snadno stravitelné bílkoviny. Najdeme v něm spektrum aminokyselin, jako je glycin, lysin a prolin. Ty jsou potřebujeme zejména pro regeneraci vaziva, chrupavek a také střevní sliznice.
Kolagen je bílkovina, která se nachází v našem těle. Ve skutečnosti tvoří asi třetinu obsahu bílkovin v těle. Je produkován specializovanými buňkami zvanými fibroblasty.
Kolagen poskytuje také strukturální podporu organismu a je primární látkou pojivové tkáně, kam patří kosti, chrupavky a vazy.
Jak stárneme, přirozená produkce kolagenu v našem těle klesá. Můžete si toho všimnout na naší pokožce, která již není tak pevná a hladká. Kromě naší kůže má pokles produkce kolagenu vliv na zdraví našich střev, kloubů, vazů, vlasů, nehtů, zubů a kostí. Nedostatek této důležité živiny může dokonce ovlivnit životně důležité orgány, jako je srdce a játra.
Kolagen se v našem těle tvoří neustále. Jak stárneme, kolagen rychleji degradujeme a pomaleji produkujeme. Mezi faktory, které mohou produkci kolagenu narušovat patří zejména stres a toxiny v našem prostředí. Přispívá tomu také kouření a konzumace stravy s vysokým obsahem cukru a zpracovaných potravin.
Pokud kolagen opravdu nechcete, nebo pokud nemůžete přijímat dostatek živočišných bílkovin, můžete si pomocí také doplňováním aminokyselin z doplňků stravy. Tady ale vždy pamatujte, že žádná tableta nenahradí pestrou stravu a tyto přípravky by měli pouze dokreslovat barevné talíře plné živin.
Aminokyseliny u nás na eshopu: https://naturapura.cz/doplnky-stravy/1406-biogena-aminokyseliny-b-map-12-120-kapsli.html
V přírodě není nic černobíle a my jsme velice individuální bytosti. Vybírejte kompletní a snadno vstřebatelné bílkoviny, které obsahují esenciální aminokyseliny potřebné ke správnému fungování našeho těla.
Živočišné bílkoviny jsou ideální volbou pro optimální syntézu bílkovin a celkové zdraví. Rostlinná strava zase obsahuje spoustu živin, které podporují naše zdraví na mnoha úrovních.
Když však přijde na bílkoviny, ty živočišné jsou pro nás velice důležité. Zapomeňte na tvrzení, že maso způsobuje rakovinu. Není to pravda, v souvislosti s nemocemi jde vždy o původ masa a jeho úpravu.
Pokud preferujete rostlinné bílkoviny, snažte se je kombinovat s živočišnými, abyste si zajistili příjem všech látek, které vaše tělo potřebuje.
Zaregistrujte se zdarma na našich stránkách a získejte přístup k cenným informacím, které Vás povedou ke zdraví a uzdravení: https://terezafeltoni.cz/registrace-4-elementy-v-lecbe-ai/