Rostlinné nebo živočišné bílkoviny? Které jsou zdravější?

Bílkoviny, známé také jako proteiny, jsou jednou z hlavních makroživin nezbytných pro správné fungování našeho těla. Tyto složité molekuly jsou tvořeny aminokyselinami, které se v těle spojují v různých kombinací a vytvářejí tisíce specifických bílkovin.

Bílkoviny jsou pro zdraví člověka nesmírně důležité. Však jsou z nich naše těla z více než 20% poskládaná!

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Funkce bílkovin v našem těle

  • Regenerace: Bílkoviny jsou základními stavebními kameny většiny tkání a struktur v těle. Bez dostatečného přísunu bílkovin by tělo nebylo schopné růstu a regenerace.
  • Enzymy: Mnoho enzymů, které umožňují biochemické reakce v těle, jsou bílkoviny. Tyto enzymy zajišťují metabolické procesy, které jsou nezbytné pro život.
  • Imunita: Protilátky, které chrání tělo před infekcemi a nemocemi, jsou také bílkoviny. Hrají klíčovou roli v obraně organismu proti patogenům.
  • Transport, zásobování: Bílkoviny jako je hemoglobin přenášejí kyslík v krvi, zatímco jiné bílkoviny, jako je například ferritin, jsou odpovědné za uskladnění zásob železa.
  • Hormony: Některé hormony (například inzulín nebo hormony štítné žlázy), jsou bílkoviny, které řídí různé tělesné funkce, včetně kontroly hladiny cukru v krvi a metabolismu.

Věděli jste, že všechny bílkoviny nejsou stejné? Živočišné a rostlinné bílkoviny se výrazně liší.

V lidské potravě bílkoviny najdeme jak v rostlinách, tak v mase zvířat a dalších živočišných zdrojích. Každý typ proteinu má své zdravotní přínosy a je vhodné jejich příjem optimálně kombinovat. Je to opravdu důležité pro naše zdraví.

Živočisné bílkoviny

Živočišné bílkoviny jsou kompletní. To znamená, že vedle neesenciálních aminokyselin obsahují všech osm esenciálních, které naše tělo neumí vytvořit a musí je přijímat z potravy. Živočišné bílkoviny jsou výživné a snadno vstřebatelné.

Maso, ryby, vejce a mléčné výrobky obsahují klíčové aminokyseliny pro budování svalů a regeneraci. Patří sem leucin, valin a izoleucin.
Živočišné bílkoviny jsou vysoce biologicky dostupné. To znamená, že je tělo dovede dobře vstřebat a potom na maximum využít k tvorbě svalů, enzymů a hormonů. Navíc se štěpí a vstřebávají lépe, než bílkoviny rostlinné.

Rostlinné bílkoviny

Rostlinné bílkoviny nejsou kompletní. Často postrádají jednu nebo více esenciálních aminokyselin. Tedy aminokyselin, které si naše tělo neumí vytvořit a je pro nás nezbytné je přijímat z potravy. Proto je vhodné rostlinné bílkoviny kombinovat s kompletními živočišnými.

Rostliny navíc obsahují tzv. antinutrienty. Tedy látky, které je chrání před býložravci. Jejich úkolem je podráždit naše střevo, aby došlo jejich vyloučení stolicí a následnému rozmnožení. Antinutrienty narušují vstřebávání samotných bílkovin, ale také důležitých minerálů.

Mezi antinutrienty patří:

  • fytáty, které brání absorbci železa a zinku,
  • třísloviny, které snižují dostupnost bílkovin
  • a lektiny, které mohou dráždit střevo, což ztěžuje tělu získat z rostlinné potravy vše potřebné.

Dobře, chápu… mám jíst maso… ale co když ho nechci jíst denně?

Našim klientům doporučujeme do jídelníčků zakomponovat také hydrolyzované vývary, kolageny a paleo proteiny. Maso jako takové to samozřejmě nenahradí, ale díky těmto zdrojům obohatíte i obyčejný jogurt nebo smoothie o živiny, které Vaše tělo potřebuje.

Kolageny

Hydrolyzovaný kolagen obsahuje malé a snadno stravitelné bílkoviny. Najdeme v něm spektrum aminokyselin, jako je glycin, lysin a prolin. Ty jsou potřebujeme zejména pro regeneraci vaziva, chrupavek a také střevní sliznice.

Kolagen je bílkovina, která se nachází v našem těle. Ve skutečnosti tvoří asi třetinu obsahu bílkovin v těle. Je produkován specializovanými buňkami zvanými fibroblasty.

Kolagen poskytuje také strukturální podporu organismu a je primární látkou pojivové tkáně, kam patří kosti, chrupavky a vazy.

Jak stárneme, přirozená produkce kolagenu v našem těle klesá. Můžete si toho všimnout na naší pokožce, která již není tak pevná a hladká. Kromě naší kůže má pokles produkce kolagenu vliv na zdraví našich střev, kloubů, vazů, vlasů, nehtů, zubů a kostí. Nedostatek této důležité živiny může dokonce ovlivnit životně důležité orgány, jako je srdce a játra.

Kolagen se v našem těle tvoří neustále. Jak stárneme, kolagen rychleji degradujeme a pomaleji produkujeme. Mezi faktory, které mohou produkci kolagenu narušovat patří zejména stres a toxiny v našem prostředí. Přispívá tomu také kouření a konzumace stravy s vysokým obsahem cukru a zpracovaných potravin.

 V lidském těle existuje nejméně šestnáct různých typů kolagenu. Nejběžnějšími druhy jsou Typ I, II, III, IV, V a X.

  • Kolagen typu I formuje šlachy, vazy, orgány a kůži. Je hlavní složkou organické části kosti.
  • Kolagen typu II je vláknitý a nachází se v chrupavce.
  • Kolagen typu V najdeme v buněčných membránách, vlasech a v placentě.
  • Kolagen typu X pak napomáhá při tvorbě kostí, během jejich růstu a také při vývoji a remodelaci kloubní chrupavky.

Jaké kolageny používáme v naší praxi?

  • Hovězí kolagen, který je nejběžnější součástí doplňků stravy, se většinou vyrábí z kolagenu I a III. typu. Je bohatý na aminokyseliny glycin a prolin. Hovězí kolageny podporují produkci kreatinu, který potřebujeme při budování svalů.
  • Kolagen z vaječných membrán, který má své specifické spektrum aminokyseliny a ocení jej jak vegetariáni, tak lidé kteří chtějí doplnit širší spektrum aminokyselin.
  • Rybí kolagen obsahuje převážně kolagen I. Typu. Je bohatý na aminokyseliny glycin, prolin a hydroxyprolin. Rybí kolagen je lépe stravitelný než kolagen hovězí.  Glycin v něm pak hraje důležitou roli při vytváření svalové tkáně.
  • Kvalitní kolageny bez aditiv, příměsí a toxických látek na našem e-shopu: https://naturapura.cz/vyhledavani?controller=search&s=kolagen

Pokud kolagen opravdu nechcete, nebo pokud nemůžete přijímat dostatek živočišných bílkovin, můžete si pomocí také doplňováním aminokyselin z doplňků stravy. Tady ale vždy pamatujte, že žádná tableta nenahradí pestrou stravu a tyto přípravky by měli pouze dokreslovat barevné talíře plné živin.

Aminokyseliny u nás na eshopu: https://naturapura.cz/doplnky-stravy/1406-biogena-aminokyseliny-b-map-12-120-kapsli.html

Jsou tedy lepší rostlinné, nebo živočišné bílkoviny?

V přírodě není nic černobíle a my jsme velice individuální bytosti. Vybírejte kompletní a snadno vstřebatelné bílkoviny, které obsahují esenciální aminokyseliny potřebné ke správnému fungování našeho těla.

Živočišné bílkoviny jsou ideální volbou pro optimální syntézu bílkovin a celkové zdraví. Rostlinná strava zase obsahuje spoustu živin, které podporují naše zdraví na mnoha úrovních.

Když však přijde na bílkoviny, ty živočišné jsou pro nás velice důležité. Zapomeňte na tvrzení, že maso způsobuje rakovinu. Není to pravda, v souvislosti s nemocemi jde vždy o původ masa a jeho úpravu.

Pokud preferujete rostlinné bílkoviny, snažte se je kombinovat s živočišnými, abyste si zajistili příjem všech látek, které vaše tělo potřebuje.

Chcete vědět více?

Zaregistrujte se zdarma na našich stránkách a získejte přístup k cenným informacím, které Vás povedou ke zdraví a uzdravení: https://terezafeltoni.cz/registrace-4-elementy-v-lecbe-ai/

Zasloužíte si jen to nejlepší! Vybírejte potraviny, které vás opravdu vyživí.

Práce lékařky a studium medicíny z různých perspektiv je již více než 10 let mou největší vášní a koníčkem. Skrze vlastní zkušenost s vážným autoimunitním onemocněním -ulcerózní pankolitidou- jsem se odklonila od striktně západní medicíny a nyní provádím lidi na cestě za uzdravením pečlivým propojením konvečních, alternativních a psychoterapeutických metod zapracovaných do jednoduchého konceptu. Jsem přesvědčená, že autoimunitní onemocnění  můžete léčit a vyléčit, tak jako se to podařilo mě. Můj příběh si přečtěte zde >> >
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.