Když mi před lety byla dána nálepka „pacientka s ulcerózní kolitidou“ , bylo mi řečeno, že to co jím nemá na onemocnění vliv.
Tato doporučení jsem původně automaticky přijala, navíc mi zakázané potraviny opravdu způsobovaly obtíže. Takže rohlík s máslem a mléko byli přirozenou součástí mého jídelníčku. Samozřejmě jsem věděla co „ je a není zdravé “, ale že by mohla mít ordinovaná dieta až takový negativní dopad na mé onemocnění, jsem netušila. Co bylo nejvíc šokující byl fakt, že přesně toto toxické jídlo nám servírovali v nemocnici.
Zásadní roli v rozvoji a aktivitě autoimunitního onemocnění totiž dle nejnovějších studií hraje střevní mikroflóra a také zvýšená propustnost střevní stěny. Oba tyto pojmy spolu úzce souvisí, protože se navzájem ovlivňují. Jídlo působí na obě komponenty- na kvalitu mikrobiomu i střevní bariéry.
Snížená konzumace vlákniny, jako je to v případě bezezbytkové diety například zvyšuje degradaci hlenu, který pokrývá střevní sliznici a chrání ji tak před cizorodými látkami zvenčí. Saturované tuky, které jsou obsažené také v másle, co jsem si na rohlíky ráda mazala, zvyšují propustnost střeva. A mohla bych pokračovat dále ve výčtu negativních dopadů této člověkem vytvořené stravy.
Střevní bariéra je dynamický a velmi komplexní systém, jehož narušení se projevuje zvýšenou propustností stěny. Následkem toho dochází k průniku cizorodých látek nejprve do lymfatického řečiště, dále pak do krevního oběhu a z něj přímo k cílovým orgánům, kde způsobují místní, ale také systémovou imunitní reakci, jako je tomu například u IBD, celiakie, autoimunitní hepatitidy, cukrovky prvního typu, roztroušené sklerózy, Alzheimerovi choroby a dalších onemocnění.
Pokusy na nemocných myších ukazují, že při znovuobnovení kvalitního mikrobiomu za pomocí probiotik a stravy, dochází k plné remisi onemocnění. Dá se tedy logicky předpokládat, že stejný či podobný efekt bude mít léčba i na člověka. Tento fakt také potvrzují četné studie na toto téma. Výsledky jsou vzhledem k multifaktoriálnímu vlivu nekonzistentní, ale vesměs velice pozitivní.