Histaminová intolerance může sabotovat holistickou léčbu onemocnění

Proč někdo na léčbu reaguje jinak než ostatní? Proč Jana, která má stejnou „diagnózu“ jako Hanka, nepociťuje po změně stravy žádnou změnu? Proč mám pocit, že i když striktně dodržuji autoimunitní protokol, můj zdravotní stav se stále zhoršuje? Proč jiní po vyřazení lepku pozorují úlevu a já mám naopak pocit, že je mi hůř?

Toto jsou otázky, které trápí spoustu lidí. Těch, kteří do léčby jídlem vkládali veliké naděje, výsledky však nepřichází. Naopak se dostavuje pocit beznaděje a zhoršení potíží.

Když mi někteří lidé píší, jak jsou zoufalí, jak u nich léčba nezabírá, vzpomenu si na chvíle, kdy jsem se takto bezmocně cítila já.

Vím, že dnes vidíte fotky mé rodiny a úsměv od ucha k uchu. Asi si říkáte, jaké jsem měla štěstí, že jsem se tak rychle a jednoduše uzdravila. Možná Vás také napadne, že jako doktor jsem to měla lehčí než Vy.

Tak to ale není. Jako doktor jsem musela velmi radikálně překonat sama sebe, abych byla schopná vidět i za roh. Má léčba rozhodně nebyla super rychlá a hladká. Ani neměla nic společného s tím, co jsem se učila na medicíně. Při vysazování léků se mi vracely obtíže a opakovaně jsem krvácela ze střeva. Hodiny jsem plakala a sužoval mě strach z vývodu a operace.

Stálo mě spoustu úsilí nabrat zase odvahu a pokračovat v celostní léčbě. Aktivně jsem v sobě musela živit přesvědčení, že jsem zdravá a že to tak bude i v budoucnu. Nejednou mě napadlo, že bych měla jít zpět do nemocnice a raději začít brát léky, aby to nedopadlo tak, jak mi doktoři prorokovali.

Celý můj příběh najdete >>>ZDE<<<

Stejně jako vy, nebo někdo z vašich blízkých, jsem prožívala velmi náročné chvíle. Ale nevzdala jsem to a hledala jsem dál. Dnes už některé věci vidím jasně, nebylo tomu však takto vždy.

Není to pravidlem, ale za nesnášenlivostí některých potravin či dietních opatření často stojí HISTAMINOVÁ INTOLERANCE.

Fenomén, který může provázet autoimunitním onemocnění. Velmi podhodnocovaný stav, který sabotuje pokusy o celostní léčbu.

Histaminová intolerance je soubor projevů, které jsou způsobeny dysbalancí mezi uvolňováním a odbouráváním histaminu. Histamin se pak hromadí v těle a stojí za rozvojem mnoha život obtěžujících příznaků, které postihují:

  • Kůži
    Svědění, zarudnutí, pocení, otoky, kopřivka…
  • Zažívací ústrojí
    Křeče, bolesti břicha, nadýmání, průjem, nevolnosti, zvracení, reflux…
  • Dutinu ústní
    Svědění a otoky rtů a jazyka
  • Dýchací cesty
    Kýchání, otok nosní sliznice, rýma, kašel, dušnost, astma…
  • Kardiovaskulární systém
    Změny krevního tlaku, bušení srdce, změny srdečního rytmu…
  • Nervovou soustavu
    Bolesti hlavy a migrény vázané na pohyby hlavy, závratě, ztráta vědomí, podrážděnost, poruchy spánku, extrémní únava, úzkosti, deprese…
  • Hormony
    Premenstruační syndrom, poruchy cyklu, neplodnost, časté potraty…

Než se budeme zabývat tím, jak řešit histaminovou intoleranci, musíme jako vždy pochopit podstatu toho, jakým způsobem celý problém vzniká. Protože pouze v případě, že pochopíme procesy probíhající pod povrchem, můžeme rozklíčovat příčinu problému a nastavit optimální léčbu.

Histamin se do těla vstřebává z jídla. Jídlo ale není jeho jediným zdrojem. Významné množství histaminu je produkováno střevními bakteriemi. Nejen těmi hodnými, které naše tělo potřebuje ke správné funkci. Ale také tzv. zlými „infekčními“ bakteriemi. I to je jeden z důvodů, proč lidé s histaminovou intolerancí netolerují většinu probiotik!

Při hledání příčiny histaminové intolerance si vždy musíme položit otázku: „Jak vypadá náš mikrobiom?“ Pokud je nějakým způsobem narušen a produkuje histamin v tak velkém množství, že jej naše tělo nezvládá zpracovat, nepomůže nám s příznaky HIT (minimálně ne v začátku) žádná dieta.

Většina případů HIT je způsobena infekcemi, dysmikrobií, nebo plísněmi.

Histamin není zločinec a v těle má celou řadu důležitých funkcí. Je uskladňován v nervových buňkách, v buňkách žaludeční sliznice a také v buňkách, které jsou součástí imunitního systému (bazofily a mastocyty).

Když je v těle vytvořen dostatek zásob, zbylý histamin je metabolizován (přeměňován) na další látky, které mohou být vyloučeny z těla. Tento proces mají na starosti 3 enzymy:

  • diaminooxidáza (DAO)
  • N-methyltransferáza (NMT)
  • N-acetyltransferáza (NAT2)

Nemusíte si teď pamatovat názvy všech těchto enzymů. Určitě je ale fajn vědět, jaké mají zkratky. Pokud Vás totiž trápí potíže podobné výše zmiňovaným, měly by se hodnoty DAO a NMT objevit ve vašich laboratorních výsledcích. A také budu tyto zkratky používat dále v textu, tak ať jste v obraze 😊.

Primární versus sekundární histaminová intolerance

Vždy, když mluvíme o primárním onemocnění, mluvíme o něčem, co vzniklo jako první. Často jsou takto označovány stavy, jejichž příčinu my doktoři neznáme a viníme z jejich vzniku „pokaženou“ genetiku.

Do skupiny primárních onemocnění patří geneticky kódované choroby (např. hemofilie). Takových onemocnění, kdy jsme schopni identifikovat jeden „pokažený“ gen, je však velice málo. A histaminová intolerance NENÍ jedním z nich.

Existují genetické mutace, které kódují enzymy zpracovávající histamin. V důsledku těchto mutací může být schopnost těla histamin odbourávat snížená. Nejedná se však o stav, který není možné řešit. I v případě histaminové intolerance totiž platí pravidlo: „Genetika není našim osudem“.

Dále si ukážeme, jakým způsobem můžeme velice elegantně zasáhnout do metabolismu histaminu i přes „geneticky“ sníženou aktivitu enzymů.

Většina případů HIT jsou však záležitosti tzv. sekundární. To znamená, že vznikají až jako následek nějakého jiného problému. Tím může být například infekce, dysmikrobie, nebo třeba kouření, které metabolismus histaminu blokuje.

Příčiny sekundární HIT: 

  1. Zvýšená produkce histaminu (narušení mikroflóry neboli dysmikrobie, střevní infekce a plísně)
  2. Nadměrný příjem histaminu ze stravy (viz. dále)
  3. Zvýšené uvolňování histaminu (určité léky a potraviny- viz. dále)
  4. Snížená schopnost histamin odbourávat (genetické mutace enzymů, chybění kofaktorů, bez kterých enzymy nefungují, chybění enzymů v důsledku narušené střevní sliznice…).
  5. Látky a stavy, které blokují metabolismus histaminu, jež se pak v těle hromadí (kouření, stres, některé léky, alkohol…)

Většinu sekundárně vzniklých onemocnění je možné úplně vyřešit a žít bez omezení!

Autoimunitní onemocnění a HIT

Protože jste na stránkách, které pojednávají o autoimunitních onemocněních, opět se podíváme na jejich spojitost s histaminovou intolerancí. Je totiž možné, že ačkoliv u Vás neproběhlo vyslovení diagnózy, určitým stupněm HIT trpíte a právě tento problém sabotuje Vaše pokusy o celostní léčbu.

Opět se vraťme k diamin oxidáze…

DAO je enzym, který vzniká ve střevní sliznici. A jak už víte z mých článků a videí, střevo a jeho sliznice hrají klíčovou roli v rozvoji autoimunitního onemocnění. Jinak řečeno, za vznikem autoimunitního onemocnění stojí vedle genetiky také zvýšená propustnost střevní stěny (leaky gut). Stav, který je následkem narušení střevní sliznice. A když je sliznice narušená, DAO nemá kde vznikat a rozvíjí se sekundární histaminová intolerance.

Dr. Allesio Fasani, světově uznávaný dětský gastroenterolog a expert na autoimunitní onemocnění zjistil, že za rozvojem autoimunity stojí 3 faktory:

  1. Genetika (asi 25%),
  2. zvýšená propustnost střevní stěny,
  3. externí spouštěče choroby (jídlo, toxiny, infekce, stres…).

Aby onemocnění vzniklo a trvalo, musejí být přítomny všechny 3 faktory. Bez zvýšené propustnosti střevní stěny se nespustí autoimunitní onemocnění. A zvýšená propustnost střevní stěny je asociována s neschopnosí vytvářet DAO a účinně tak zpracovávat histamin.

Pokud máte zájem o knihu, ve které se věnuji léčbě střeva a střevních autoimunitních onemocnění, najdete ji >>>ZDE<<<

Imunitní buňky mají na svém povrchu histaminové receptory. Když se na ně histamin naváže, dochází ke změnám imunitní odpovědi, což může vést ke spuštění patologické autoimunitní reakce.

Mastocyty, buňky s obsahem histaminu, hrají díky svému PRO-zánětlivému účinku roli v rozvoji autoimunitních onemocnění. Jejich zmnožení v daných tkáních je asociováno se vznikem roztroušené sklerózy, revmatoidní artritidy atd.

A když už mluvíme o histaminové intoleranci, pojďme se také podívat, jakým způsobem ovlivňuje hormonální rovnováhu u žen:

  • Koncentrace DAO se v těhotenství pravidelně zvedá až 500x. Proto se spousta žen s histaminovou intolerancí, ale také s autoimunitním onemocněním, cítí lépe.
  • Nadměrné množství histaminu provází bolestivou menstruaci a bolesti hlavy s ní spojené. Zablokováním histaminových (H1) receptorů tyto potíže mizí.
  • HIT způsobuje obtíže s otěhotněním a komplikuje jeho průběh a zdárné dokončení.
  • Vysoké koncentrace histaminu v krvi provází potraty, předčasné porody a také například preeklampsii.

Pokud máte zájem o knihu, ve které se věnuji celostní léčbě hormonální nerovnováhy u žen, najdete ji >>>ZDE<<<

Diagnostika HIT

Při podezření na histaminovou intoleranci se nejčastěji testuje koncentrace DAO v krvi. Tato metoda ale není velmi přesná. DAO totiž vzniká ve střevě. A v případě, že střevní sliznici poškozuje například zánět, DAO se dostává do krve, kde její koncentrace roste. Výsledek krevního odběru je pak v normě, přestože je DAO ve střevě neaktivní.

Krev si klidně nechte vyšetřit. Pokud však máte potíže uvedené výše a výsledek odběru je negativní, vyzkoušejte i další způsoby diagnostiky:

  • Expoziční test, kdy se z jídelníčku vyloučí potraviny s obsahem histaminu. Následně se postupně zařazují zpět a sledujeme reakce na ně.
  • Pulzní testy po jídle/užití doplňků stravy (jejich použití popisuji v e-booku „Elementární dieta“ >>>zde<<<).
  • DAO koncentrace ve střevní sliznici.
  • Analýza genů kódujících enzymy DAO a NMT

Je nejlepší léčbou vyhýbat se jídlům s histaminem?

Určitě je fajn v průběhu léčby takto postupovat. Nejedná se ale o permanentní řešení. Pokud je totiž podkladem histaminové intolerance například infekce, je jen otázkou času, kdy přestanete tolerovat další jídla a zdravotní stav se bude dále zhoršovat. Bohužel vidím tento jev velice často.

Na co si při dietě dávat pozor:

  • Jídla s obsahem histaminu
    rajčata, lilek, špenát, ryby, kuřecí maso a jakékoliv „nečerstvé“ maso, fermentované potraviny jako sýry, párky, kysané zelí, víno, pivo, šampaňské…
  • Jídla, která vyvolávají uvolňování histaminu
    ananas, banány, citrusy, jahody, ořechy, papája, rajčata, lékořice, koření, luštěniny, kakao, alkohol, ryby, mořské plody, vepřové maso, vaječný bílek, aditiva, barviva, konzervanty, stabilizátory, aromata, dochucovadla, jídla s kvasnicemi jako je čerstvý chleba…
  • Léky a jídla, která blokují aktivitu DAO
    alkohol, antibiotika, léky proti bolesti, antidepresiva, psychiatrické léky, léky proti zvracení, některá antihistaminika, léky na léčbu vysokého krevního tlaku, diuretika, některé léky na astma, mukolytika na odkašlávání a další.
  • A další jídla a léky,
    které vyvolávají uvolňování histaminu, nebo nějakým způsobem blokují jeho metabolismus…

Reakce na uvedené potraviny budou samozřejmě u každého člověka individuální. Je velmi dobře možné, že v pohodě tolerujete jmenovaná jídla a to, které Vám způsobuje obtíže, tu vůbec není.

Jak vidíte, „léčit“ histaminovou intoleranci pouze omezením „nebezpečných“ potravin je jako chodit po minovém poli. Je prakticky nemožné se všem těmto nástrahám účinně a doživotně vyhýbat. Anti-histaminová dieta je proto určitě na místě, není to však dokonalé ani permanentní řešení.

Jak tedy vedle práce s příznaky řešit HIT?

Než přejdu ke konkrétním radám, je naprosto nezbytné, abyste pochopily, jakým způsobem obecně fungují enzymy. Následně si osvětlíme metabolismus těch, které zpracovávají histamin

Podívejte se na video ZDE:

Chápete teď, co jsou to enzymy a jak pracují? Že přeměňují jednu látku v druhou… v našem případě histamin na jeho metabolit? A že to nedokážou samy, ale potřebují k tomu také kofaktory, bez kterých se přeměna nekoná, histamin zůstává ve tkáních a vyvolává nepříjemné reakce?

K tomuto procesu je také potřeba vhodné prostředí. Pochopili jste, že i když má kvůli genetice enzym sníženou aktivitu, existují minimálně 3 další způsoby, jak můžeme funkci tohoto enzymu zvýšit:

  • podpora aktivity enzymu
  • odstranění faktorů, které enzym blokují
  • dodání dostatku kofaktorů

Pokud jste pochopili tyto obecné principy, pojďme jim dát konkrétní tvář. Budeme je aplikovat přímo na histamin a enzymy, které jej odbourávají.

Metabolismus histaminu:

Tak a teď už víte, jakým způsobem je možné „přelstít“ genetiku 😊

Pokud tedy trpíte histaminovou intolerancí a potřebujete začít fungovat během doby, kdy řešíte příčinu, můžete postupovat takto:

  • Hledejte skutečnou příčinu Vašich potíží (dysmikrobie, infekce, plísně, toxiny v prostředí, dráždivá jídla, stres…).
  • Užívejte doplněk stravy obsahující enzym DAO (diamin oxidáza).
  • Užívejte doplňky stravy s kofaktory, které napomáhají přeměně histaminu na jeho metabolity (vitamín C, vitamíny skupiny B, zinek, hořčík, SAM atd.).
  • Vytvořte v těle vhodné prostředí k tomu, aby biochemie probíhala rychle a hladce.
  • Nezapomínejte, že jste jedinečný/á. Pokud Vám nebude dělat dobře některé z mých doporučení, vykašlete se na něj a najděte si to, co pro Vás bude nejlepší!

Celý proces rozkládání histaminu je samozřejmě ještě komplikovanější, než popisuji v prezentaci. Najdete zde však dostatek informací k tomu, abyste pořešili Vaše obtíže, nebo minimálně vykročili tím správným směrem 😊

Moc dobře vím jaké to je, když se Vám nedaří léčit se rychle a hladce, jak jste si na začátku představovali. Avšak pevně věřím, že Vás můj příběh bude inspirovat k tomu, abyste pokračovali. Protože i když ta cesta za uzdravením není vždy rovná, výsledek stojí za to! 🙂

Zdroje:

  • Role of Histamine in the Pathogenesis of Autoimmune Disease, Clinical Immunotherapeutics, 1994
  • Histamine, histamine intoxication and intolerance, E. Kovacova-Hanuskova et al., Allergol immunopathol, 2015
  • The links between maternal histamine levels and complications of human pregnancy, O.Brew, M.H.F.Sullivan, Journal of reproductive immunology, 2005
  • Vitamin B6 nutriture and plasma DAO activity in pregnant Hispanic teenagers, P.M.Matner-Hewes, et al., Am J Clin Nutr, 2015
  • Histamine and histamine intolerance, Laura Maintz, Natalia Novak et al., Am J Clin Nutr, 2007
Práce lékařky a studium medicíny z různých perspektiv je již více než 10 let mou největší vášní a koníčkem. Skrze vlastní zkušenost s vážným autoimunitním onemocněním -ulcerózní pankolitidou- jsem se odklonila od striktně západní medicíny a nyní provádím lidi na cestě za uzdravením pečlivým propojením konvečních, alternativních a psychoterapeutických metod zapracovaných do jednoduchého konceptu. Jsem přesvědčená, že autoimunitní onemocnění  můžete léčit a vyléčit, tak jako se to podařilo mě. Můj příběh si přečtěte zde >> >
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.