Labyrintem dietních opatření!

Když se rozhodnete, že se budete léčit alternativně, začnete pravděpodobně intenzivně hledat na internetu. Jednou z prvních věcí, na které narazíte bude fakt, že musíte změnit DIETU. Většina lidí slovo dieta zná pouze ve spojení s hubnutím. Téměř každý má také povědomí o tom, že smažené a sladké není ideální a že bychom měli jíst dostatek zeleniny a ovoce.

Jakmile však začnete pátrat po způsobech léčby chronického onemocnění, situace se začíná komplikovat. Máte jít do SCD, paleo diety, nebo rovnou do autoimunitního protokolu? Je u Vás vhodná elementární dieta, GAPS dieta, nebo RAW strava? Musíte vše dodržovat striktně, nebo je lepší mít hřešící dny a nestresovat se jídlem tolik?

Je toho spousta a já moc dobře vím, o čem píšu…

Když jsem byla na začátku své cesty, nevěděla jsem o jídle téměř nic. Ano, na medicíně jsme se učili, že je zdravé jíst hodně zeleniny a ovoce a že se červené maso statisticky podílí na rozvoji rakoviny. Znala jsem pojem kalorie, BMI, poměr pas-boky a podobně.  Je to k nevíře, ale o moc víc jsme si na toto téma na vysoké škole neřekli.

Vzhledem k tomu, že jsem přibližně od 16 let bojovala s poruchami příjmu potravy, byly mé znalosti na téma strava mnohem rozsáhlejší, než za šest let obsáhla medicína. I přesto jsem však byla omezená na kalorie, půsty a snahu jíst co nejmíň za každou cenu. Řeknu Vám teď něco strašného, ale já v začátcích „své“ choroby byla na jednu stranu ráda, že je mi zle.

Vždy když se můj stav zhoršil, rapidně jsem hubla. Byla jsem tak posedlá touhou po dokonale štíhlé postavě, že jsem byla na jednu stranu šťastná, že jsem nemocná. Nemoc mi pomáhala v hubnutí. Jak jsem ji nenáviděla, stejně tak jsem ji milovala... A proto jsem si ji držela po boku.

Když jsem se ocitla v situaci, že mi západní medicína neměla v léčbě co nabídnout, bylo to velmi hořké poznání. Přes lékařské vzdělání jsem začala pátrat úplně od nuly. Šla jsem proti všem zásadám konvenční medicíny.

Jako první se mi do cesty postavila elementární dieta. Byl to obrovský krok vpřed a díky ní se mi podařilo dohojit střevní sliznici. Byla jsem však na obrovských dávkách kortikoidů, které jsem začala celkem úspěšně vysazovat i přes negativní prognózy lékařů.

Po několika týdnech jsem však začala pociťovat únavu z elementární diety a rozhodla jsem se začít přidávat nějaké jídlo. Vždy jsem tíhla k raw stravě (pouze čerstvé potraviny bez tepelného zpracování), proto jsem se rozhodla to vyzkoušet. I přesto, že živá strava není vůbec doporučována lidem s ulcerózní kolitidou a Crohnovou chorobou, jsem ji naštěstí dobře tolerovala. Vidíte, vše je velmi individuální 🙂

Začala jsem si dopřávat zeleninové a ovocné smoothie. Nejprve jednou denně, postupně však stále častěji. Bylo mi v té době opravu skvěle. Následně jsem začala zařazovat i saláty, semínka a další…

Pokud k tomuto směru inklinujete, určitě mohu jen doporučit. Nicméně je pravda, že lidé s IBD nebo zažívacími obtížemi špatně tolerují čerstvou stravu. Pokud je to i Váš případ, počkejte až se sliznice střeva dohojí a vyzkoušejte zařadit potraviny znovu. Je však možné, že čerstvou zeleninu nebudete tolerovat nikdy. Ze zkušenosti však vím, že po kompletním zhojení (např. pomocí půstu či elementární diety) jsou lidé schopni konzumovat čerstvou stravu bez jakýchkoliv obtíží.

Ale jak to tak bývá, stejně jako velká spousta lidí jsem na této stravě nedokázala vydržet dlouhodobě. Ze začátku to bylo celkem snadné. Když jsem totiž vysazovala léky, příznaky onemocnění se občas vracely, včetně krvácení ze střeva. Má ošetřující doktorka mě dostatečně vyděsila tím, že nebudu mít rodinu a skončím s vývodem, za což ji upřímně děkuji. Pomohla mi vydržet a nevzdávat se.

Autoimunitní onemocnění je ale velmi ošemetné v jedné věci. A to je klidové stádium.

Během něj má totiž člověk pocit, že je úplně v pořádku a nic se neděje. Někdy je nemoc progresivní a stav „pacienta“ se stále zhoršuje. Často ale choroba probíhá tak, že je Vám třeba několik měsíců dobře a pak přijde „ataka“… však víte o čem mluvím.

Tímto způsobem probíhala nemoc i v mém případě. Když jsem se léčila klasickými léky, vracely se mi závažné příznaky (krvácení ze střeva) přibližně 1-2 krát do roka. Jakmile se mi podařilo dohojit střevo „alternativně“, dlouho po tom jsem se bála vzít cokoliv jiného než živou stravu do pusy. Strach ale začal mizet s tím, jak se můj stav zlepšoval.

Na jednu stranu jsem se nechtěla vzdát chvil, kdy jsem se cítila a vypadala nejlíp ve svém životě. Na druhou stranu mě ale stále lákalo pečivo, sýry… a moje milovaná zmrzlina.

Přešla jsem tedy postupně na paleo stravu, pak jsem povolila na „bez lepku a mléka“… pak na „bez mléka“ … až jsem začala jíst vše. Nikdy už jsem však „zakázané“ potraviny nejedla denně. Na večírcích s kamarády jsem ale neodolala.

Dnes jsem na paleo stravě.

Cca 2x za týden máme bezlepkové těstoviny, nebo nějakou jinou přílohu (rýže, pohanka …). Také neodolám sladkému, má velká slabost 🙂 Jím většinou 2-3x denně (oběd, lehká svačina a večeře) a mezi posledním a prvním jídlem si nechávám alespoň 15 hodin. Tento způsob pro mě funguje. Nemoc se nevrací a cítím se skvěle.

Nicméně vím, že pokud si například dám něco s mlékem, zhorší se mi pleť. Také vím, že lepek u mě vyvolává bolest kloubů a hlavy. Jsou to ale věci, na které jsem připravená. Také jsem si plně vědoma toho, že když se začnu stravovat jako dříve, poskytnu chorobě perfektní podmínky pro to, aby se mohla vrátit.

Proč to vše ale píšu? Chci Vám ukázat, jak vypadá život člověka, který se onemocnění zbavil. Chci abyste pochopili, že nejsem dokonalá a že také „hřeším“. Na druhou stranu je však dobré vědět, co vše vám „zakázané“ potraviny způsobují a dle toho je také dostatečně limitovat/eliminovat. Znalost rizika a benefitu je osvobozující a motivační. Pomůže Vám to vrátit se zpět k tomu, co Vám pomáhá, i když to je často náročné.

Vás ale zajímá jedna věc… co mám tedy jíst?

Za tu dobu, co pracuji s lidmi s autoimunitními chorobami jsem poznala několik přístupů k dietě:

  1. Lidé, kteří mají pocit, že dieta = onemocnění. Jsou schopni i těch největších extrémů a často jsou z výsledků zklamaní. Je to proto, že autoimunitní onemocnění většinou není jen dieta, jen infekce, jen psychika … Jedná se o kombinaci více faktorů a je třeba pracovat se všemi.
  2. Lidé, kteří mají velké obtíže a potřebují rychlé výsledky. Je pro ně schůdné dlouhodobě dodržovat i velmi náročná opatření.
  3. Lidé, kteří vidí dietu jako tu nejdůležitější složku léčby. Je pro ně však těžké ji dlouhodobě dodržovat. Jdou od náročných opatření a časem polevují.
  4. Lidé, kteří si uvědomují důležitost dietních opatření, ale bojují s jejich implementací do svého života. Sem patří i lidé, kteří například užívají léky a je jim dobře, nebo ti, u nichž je choroba v klidovém stádiu apod.
  5. Lidé, kteří nepovažují dietu za důležitou součást léčby. Je pro ně pak velmi náročné držet se jakýchkoliv doporučení.

Možná nespadáte ani do jedné z těchto skupin, nebo se u Vás postoj mění či prolíná. Ať už je to jakkoliv, můj názor je takový, že dieta je stejně jako například péče o psychiku esenciální složkou léčby. Naše tělo nebylo vytvořeno tak, abychom jedli věci, které v dnešním moderním světě jíme.

Když něco sníte, jídlo je procesem trávení rozloženo na jednotlivé molekuly a makromolekuly. Molekuly tvoří buňky, buněčné organely, enzymy, DNA, tělní tekutiny … Tyto molekuly si tělo bere ze stravy. A pokud v ní nenajde základní stavební kameny pro tvorbu svých struktur, není možné aby v čase zvládlo „normálně“ fungovat. Je to přesně tak jednoduché, jak to zní.

V tomto článku uvedu několik diet, jejich použití a co od nich můžete očekávat.

Bezlepková dieta

Bezlepková dieta je něco, co každému člověku s autoimunitním onemocněním doporučuji. Důvodem není jen to, že je přecitlivělost na lepek u autoimunit velmi častá. Ještě důležitější je fakt, že lepek sám o sobě napřímo zvyšuje propustnost střevní stěny (leaky gut). A propustné střevo samo o sobě vždy provází autoimunitní onemocnění. Více o lepku najdete v mém články zde>>.

Pokud chcete udělat pouze jednu intervenci v dietních opatřeních, určitě vyřaďte lepek.

Bezmléčná dieta

Stejně jako u lepku, mléko je velmi častým aktivátorem patologické imunitní reakce skrze přecitlivělost na tuto potravinu. Nejedná se o intoleranci laktózy, kterou může mít člověk s autoimunitou také. Jedná se o citlivost na bílkoviny kravského mléka, nejčastěji kasein. Mléko a mléčné výrobky navíc obsahují velké množství cukru (laktóza), které je živnou půdou pro „zlé“ mikroorganismy v těle.

Pokud zjistíte, že vám nedělá dobře mléko, dejte také pozor na vajíčka. Mezi mlékem a vejci totiž často existuje tzv. zkřížená reakce. Některé struktury v mléce totiž vypadají podobně jako ty ve vajíčkách a tělo na ně bude reagovat úplně stejně.

Spousta lidí má obavy, že jakmile vyřadí mléko, tělo bude trpět nedostatkem vápníku, což se odrazí na kostním zdraví. To je mýtus, který je společností obecně příjmán. Je pravda, že kojenci přijímají vápník z mateřského mléka a je to nezbytné pro vývoj jejich skeletu. Dospělý člověk je ale naprogramován přijímat vápník z přirozené stravy (zelenina, maso, vnitřnosti, semínka ...), ve které je ho dostatek.  

Aby byl vápník z jídla v těle dobře využit, je zapotřebí dostatek vitamínu D a vitamínu K. A to je často kámen úrazu u lidí s narušenou funkcí střevní stěny.

Vitamín D si tělo umí samo dotvořit, když je kůže vystavována UV záření. Není nutné se péct na slunci a zvyšovat predispozici k rakovině kůže. Ale trávit co nejvíce času venku v přírodě a vystavovat kůži přirozenému světlu je ten nejlepší způsob, jak si zajistit dostatečné dávky vitamínu D. 

Vitamín K je opět přítomen v obrovském množství v zelenině. V jídle se však objevuje ve své neaktivní formě (K1). Střevní bakterie jej pak přeměňují v aktivní formu K2. Vzhledem k faktu, že je mirkobiom u lidí s autoimunitami často narušen, doporučuji užívat vitamín K2 ve formě doplňků stravy, raději než vápník. Uměle dodávaný vápník totiž spíš než do kostí míří do tkání kam nepatří (srdce, cévy...). Vitamín K2 potom napomáhá tělu, aby vápník ze tkání využil právě v kostech.  

Z mého pohledu je úplné vyřazení mléka a lepku z jídelníčku naprostým základem léčby. Je to něco, co na začátku doporučuji úplně každému člověku s autoimunitním onemocněním. Pokud se chcete posunout dál k „pilování“ střevní mikroflóry, hojení sliznic, pátrání po infekci atd., vyřaďte nejprve lepek, mléko a cukr alespoň na 100 dní.

Dieta podle zásad východní medicíny

Osobně si myslím, že tato dieta může velké spoustě lidí udělat na začátku dobře, zejména pak těm, kteří mají potíže se zažíváním a netolerují čerstvou stravu. Nicméně ji vidím jako terapeutickou a dočasnou variantu a po vyhojení střevní sliznice je dle mého názoru důležité, začít zařazovat potraviny v co nejpřirozenější podobě, tedy čerstvou zeleninu a ovoce (samozřejmě dle tolerance). Také je třeba dávat si pozor na koření a byliny, které například u lidí s IBD bývají příliš agresivní.

Pro ty, kteří nemají potíže s trávením čerstvé stravy však tyto směry dlouhodobě nedoporučuji. Tím nejpřirozenějším zdrojem látek klíčových pro správné fungování těla, je dle mého přesvědčení strava v podobě čerstvé zeleniny. Tyto potraviny východní medicína nedoporučuje buď vůbec, nebo v omezeném množství. Dále také často používá mléko (domácí jogurt apod.), které může u lidí s autoimunitním onemocněním dráždit.

Tento článek se týká výlučně diety. Byliny, léčebné procedury, koření atd. využívané východní medicínou jsou dle mého názoru úžasnými pomocníky v léčbě jakéhokoliv onemocnění. Sama je ráda zařazuji do svých programů a jsem přesvědčená, že nemocnému přináší velký benefit.

Dieta podle krevních skupin

Tato dieta celkově zakazuje mléko a lepek, což je určitě prospěšné. Dále také ve většině případů vylučuje například rajčata a další pro-zánětlivé potraviny. Už jen kvůli vyloučení uvedených jídel je to vhodná alternativa pro ty, kteří chtějí jít volnějším tempem. Je třeba to vyzkoušet a vyhodnotit, zda je toto opatření dostatečné.

Vegetariáni

Pokud jste vegetariáni ze zdravotních důvodů, raději zkuste něco jiného. Pokud jste vegetariáni ze spirituálních důvodů, chápu, že změna není myslitelná. Určitě však zvažte zařadit alespoň divoké ryby a mořské plody.

I u léčby autoimunitního onemocnění je možné být vegetarián. Nemohu však zaručit, že tato dieta přinese stejný benefit jako ta, ve které se používají také živočišné zdroje. Je zajímavé, že spousta lidí s autoimunitním onemocněním jsou vegetariáni. Obávám se, že je to mimo jiné také nadměrnou konzumací lepku a mléka na úkor masa. Prvním krokem ke zlepšení stavu by mělo být vyřazení těchto potravin i v případě, že nechcete začít konzumovat živočisné produkty.

Lepek a mléko však nejsou jediný důvod, proč může být vegetariánství až nebezpečné.

  • Konzumace vhodného spektra aminokyselin
    Aminokyseliny jsou základní stavební kameny bílkovin. Některé aminokyseliny si naše tělo dovede vytvořit, jiné však ne. Aminokyseliny, které je nutné přijímat ze stravy se nazývají esenciální. V mase jich je dostatek, abychom je však dokázali dostat z rostlinných zdrojů, je nutné kombinovat dostatek různých luštěnin a zrn (rýže, pohanka...)
  • Lektiny a spol
    Je sice možné z vegetariánské stravy získat potřebné živiny. Není to ale zadarmo. Luštěniny a všechna zrna obsahují látky, které tyto rostliny ochraňují před býložravci. Sem patří lektiny, inhibitory trypsinu a fytáty. Lektiny jsou bílkoviny s prozánětlivým účinkem. Fytáty jsou látky, které zabraňují vstřebávání hořčíku, zinku a vápníku. Inhibice trypsinu pak narušuje trávení, potažmo vstřebávání bílkovin.
  • Omega 3
    Člověk by měl mít poměr omega 6 a omega 3 mastných kyselin 1:1. Maso zvířat krmených trávou, rybí olej apod. obsahují velké množství omega 3. Jsou i rostlinné zdroje s obsahem omega 3, nicméně na úkor omega 6. Výsledkem je nepoměr mastných kyselin ve prospěch omega 6 a prozánětlivý stav organismu.
  • Sója
    Sója je oblíbená mezi vegetariány a vegany. Bohužel, sója používaná k výrobě těchto náhražek je často geneticky modifikovaná (GMO). GMO jsou prokazatelně asociovány s nárůstem výskytu autoimunitních onemocnění. Sója také bývá chemicky ošetřována a tyto látky jsou toxické pro lidské buňky, střevo a mikroflóru. A stejně jako i ostatní luštěniny, sója obsahuje fytáty, inhibitory trypsinu a lektiny.

Vegani

Veganismus je díky vyloučení mléka určitě lepší variatna než vegetariánství. Ale pouze v případě, že se nejedná o tzv. „fast food“ veganismus plný lepku a smaženého jídla. Základ jídelníčku by totiž měla tvořit kvalitní zelenina, a to čerstvá, povařená, nebo v páře.

Problémem této diety jsou stejně jako u vegetariánství bílkoviny. Aby jich člověk konzumoval dostatek, musí adekvátně kombinovat luštěniny a zrna (přílohy). Zpracovat proteiny z těchto zdrojů je však pro tělo náročné. Stejně jako u veganů se totiž opět se budeme potýkat s lektiny, inhibitory trypsinu a fytáty.

Lektiny jsou bílkoviny, které chrání rostlinu před býložravci. Všechny plodiny, které mají tvrdou skořápku, slupku nebo obal obsahují velké množství lektinů. Pod ochranným obalem se totiž ukrývá plod sloužící k uchování daného rostlinného druhu. Můžete tedy plod jíst, ale platíte za to daň. Lektiny totiž mohou mít na lidský organismus podobný vliv jako lepek.

Každý jsme jiný a někdo bude lektiny tolerovat dobře. Pokud jste však na veganské/vegetariánské stravě a stále máte potíže, je možné, že Vám tento směr z výše uvedených důvodů vůbec nesedí.

Někteří lidé však naopak mají potíže zpracovávat maso. V tom případě však určitě doporučuji zkusit zařadit alespoň ryby.

SCD 

SCD dieta určitě může pomoci spoustě lidí, nicméně obsahuje potraviny, na které jsou lidé často citliví. Dokonce i v první fázi povoluje mléko a vejce. Upozorňuje sice, že člověk tato jídla nemusí tolerovat a v tomto případě je nemá jíst. Kámen úrazu je ale fakt, že se citlivost projevuje až do 72 hodin, a to často velmi nenápadně. Spousta lidí vůbec nepozná, že mléko/vejce netolerují.

Dále povoluje například luštěniny. Ty, jak uvádím výše, obsahují lektiny, inhibitory trypsinu a fytáty. Ne každý na tyto látky bude reagovat, ale spousta lidí bohužel ano. Pokud Vás SCD dieta láká, určitě stojí za to ji vyzkoušet. Pokud by nepřinesla kýžený benefit, doporučuji pak postoupit o úroveň výše.

Lidé na bezlepkové dietě, SCD dietě apod. se často snaží nahradit stávající návyky "povolenými" potravinami. Vypadá to tak, že pšeničnou mouku nahradí bezlepková, cukr se nahradí xylitolem ... ve stejném množství jako bylo zykem.

Toto je v pořádku na začátku procesu. Určitě je také možné si například bezlepkový kváskový chléb, buchty apod. občas dopřávat. Ale ve chvíli, kdy se normální pečivo nahradí bezlepkovým, pšeničné těstoviny kukuřičnými, čokoláda bezlepkovým muffinem ... každý den několikrát, není to správně. Výsledek takovéto diety pak může být zanedbatelný. Proč?

  1. Všechny tyto potraviny obsahují velké množství sacharidů. Váš inzulin po jejich konzumaci vyletí do nebeských výšek. Stejně tak, jak šel inzulin nahoru, také rychle klesá. Výkyvy inzulinu se odrážejí na produkci dalších hormonů. To vše vede k narušení hormonální rovnováhy, což může být aktivátorem onemocnění.
  2. Sacharidy v těchto potravinách jsou tím nejlepším jídlem pro cukr-milující patogeny. Mezi ty patří kvasinky a další mikroorganismy, které při přemnožení samy mohou být příčinou onemocnění. Většina lidí s autoimunitním onemocněním těmito infekcemi trpí, ať už se jedná o kvasinky, SIBO ...  
  3. Jedná se o vysoce zpracovánané potraviny, což nikdy není ideální. Jídlo v přirozené formě obsahuje spoustu vody, vitamínů, minerálů, antioxidantů ... bezlepkové mouky jsou vysušené a mají v porovnání např. se zeleninou téměř nulovou nutriční hodnotu. Naopak ale mají vysokou denzitu. Tedy spoustu kalorií na zasycení, téměř bez užitku pro tělo. Člověk se "zaplácne" moukou na úkor prospěšných jídel.  

GAPS dieta

Je velmi vhodná alternativa v léčbě IBD. U GAPS diety je skvělé to, že procházíte fázemi (podobně nastavená je i SCD dieta). Od nejstriktnější po volnější. Každá fáze je detailně definovaná. Člověk ví co bude jíst, jak dlouho a proč. To mu pomáhá psychicky překonávat jednotlivá období. GAPS navíc hojně využívá vývary, které mají hojivý účinek jak na střevo, tak na celé tělo. V prvních fázích navíc organismus dostává do ketózy, jejíž terapeutický efekt na autoimunitní onemocnění je nesporný.

Paleo dieta

Tento způsob stravování je něco, co určitě doporučuji jako dietu tzv. udržovací. U velkého množství lidí se také  jedná o dostatečně efektivní terapeutické opatření, které navíc není až tak striktní jako například autoimunitní protokol.

Dnes již existuje množství studií, které prokazují terapeutický účinek paleo diety. Pokud tedy netrpíte narušeným zažíváním a dokážete zpracovat všechny její složky, silně doporučuji vyzkoušet. Může to být také první velký krok k uzdravení.

  • Čerstvá zelenina
    potraviny ve své čerstvé podobě obsahují množství vitamínů, minerálů, vlákniny a enzymů, které spolu tvoří dokonalý celek. Pouze z jídla v této podobě může naše tělo čerpat maximum toho nejlepšího. Žádný doplněk stravy neobsáhne komplexnost přírody. Jakmile se jídlo jakkoliv upraví (tepelně, doplňky stravy...), mění se složení i struktura potraviny. Opět přicházíme o látky, které jsou pro nás důležité, měníme způsob jejich vstřebávání a vylučování.
  • Vyloučení příloh
    Brambory, zrna (kukuřice, pohanka, rýže...) a luštěniny jsou jídla, které často způsobují přecitlivělosti. Pro obsah ochranných látek je pak pro tělo těžké je adekvátně rozložit a vstřebat. Navíc vysoký obsah sacharidů vyvolává výkyvy hormonální rovnováhy a tělo uvádí do PRO zánětlivého stavu.
  • Čerstvé ovoce s mírou
    Ovoce je stejně jako zelenina balíček velmi prospěšných látek. Nicméně je lepší to s ním nepřehánět pro vysoký obsah cukru. Navíc je nejlepší sledovat sezónnost ovoce a dávat přednost probarveným druhům (borůvky, jahody, maliny ...)
  • Maso a bílkovina
    Pouze živočišné maso obsahuje jedinečnou kombinaci všech bílkovin, nezbytných pro správnou funkci lidského těla. To je zejména důležité v případě, že tělo léčíte. Proteiny jsou totiž jednou z nejdůležitějších složek tkání.
  • Omega 3
    Pouze živočišné zdroje (rybí tuk, maso zvířat krmených trávou) jsou zdrojem výhradně omega 3 mastných kyselin. Omega 3 jsou sice obsaženy i v rostlinách (semínka, rostlinné oleje), ale vždy na úkor pro-zánětlivých omega 6 mastých kyselin.
  • Kolagen
    Naši předci zpracovávali maso ze zvířat kompletně včetně chrupavek, kůže, kostí na vývar... To jim zajistilo dostatečný příjem bílkovin, které podporují regeneraci kloubů, kůže, svalů ...

Autoimunitní protokol

Už z názvu je patrné, že se jedná o dietu sloužící k terapii autoimunitních onemocnění. Z mé zkušenosti je to také ten nejefektivnější způsob léčby… ale ne vždy.

  • Pokud trpíte omezenou schopností detoxikace (hypothyreóza- snížené pocení, onemocnění ledvin nebo jater …), je lepší začít něčím šetrnějším a k AIP přejít až po úvodní detoxikaci.
  • Navíc je autoimunitní protokol založen na konzumaci čerstvé stravy. Ta je ve většině případech na počátku nevhodná u IBD a dalších onemocnění zažívacího ústrojí. Tento fakt lze ale jednoduše ošetřit tepelným opracováním zeleniny a suplementací vitamínů, které se během zahřívání vytrácí

Elementární dieta

Tato dieta u nás není moc známá. Osobně ji však často využívám v první fázi léčby IBD a napsala jsem na toto téma i knihu, kterou najdete zde>>. Potíž je v tom, že si tuto knihu pořizují i lidé, kteří chtějí díky dietě například hubnout. Proto jsem se rozhodla zahrnout ji i zde ve výčtu.

Elementární dieta je způsob, jak dopřát střevům naprostý klid a prostor k hojení. Je koncipovaná tak, že dokáže vyhladovět patogenní mikroorganismy ve střevě. Je vhodná v léčbě aktivní IBD, divertikulitidy, SIBO … Je to také možný způsob, jak v úvodu pročistit organismus.

Jedná se však o drastické opatření a určitě není nutné ji zavádět plošně u IBD! Také nenahrazuje plnohodnotnou stravu a je nevhodná jako exkluzivně redukční dieta!

RAW strava

Člověk na této stravě konzumuje pouze jídlo, které není tepelně opracované. Většina lidí na raw stravě jsou také vegani.

Jsem velkým fandou RAW směru, protože jsem díky tomuto stravování pocítila, jak chutná skutečné zdraví a vitalita. Když jsem jedla 100% raw, mé vlasy a pleť zářili, měla jsem krásnou postavu, nekonečné množství energie… Začínala jsem na smoothie drincích a postupně přecházela na saláty a pod.

Existuje spousta případů, kdy se lidem pomocí půstů a raw stravy podařily vyléčit choroby, nad kterými klasičtí lékaři zlomily hůl. Být na raw stravě však není jednoduché…

  • Ne každý dokáže v začátku tuto stravu tolerovat. Někdy je nutné nejprve začít půstem, dopřát střevům klid a pak teprve přejít na raw stravu.
  • Ne každý se takto dokáže stravovat dlouhodobě. A já si ani nemyslím, že je to nutné. Několik měsíců na raw stravě s postupným přechodem na paleo je podle mě jedním z nejmocnějších léčebných postupů

Přerušovaný půst

Přerušovaný půst dle mého názoru může být součástí jakéhokoliv výše uvedeného protokolu. Tělo vždy bude profitovat z faktu, že místo aby neustále „trávilo“, může také odpočívat a opravovat. Proces trávení je totiž energeticky nesmírně náročný a aby se mohlo tělo hojit, potřebuje k tomu energii.

V závislosti na délce fáze půstu se pak na různě dlouhou dobu dostáváte do ketózy. Tedy do stavu, kdy tělo místo sacharidů pálí tuky, ze kterých se tvoří ketony. Pomocí ketoacidózy se léčí například epilespie, ale také další neurologické obtíže včetně roztroušené sklerózy.

Když však člověk bude jíst jen jednou denně, za to ale spoustu sladkostí, mouky a mléka, bude efekt těchto půstů minimální.

Každý jsme individuální a každému bude sedět něco jiného. Někdo zvolí raw stravu, jiný autoimunitní protokol. Ať už se rozhodnete začít kdekoliv, jste na dobré cestě. Uzdravení není zázračná tabletka, je to cesta. Ta vyžaduje být otevřený. Pokud něco nefunguje, neznamená to, že nebude fungovat něco jiného. Vydržte a sklidíte ovoce.

Pamatujte však, že pokud se pro nějakou dietu rozhodnete, je třeba ji dodržovat. Tady totiž nejde o hubnutí s hřešícím dnem.

Když léčíte vážné onemocnění, nehřeší se.

Pokud nezvládnete stoprocentní implementaci AIP a chcete začít zlehka bezlepkovou dietou, udělejte to. Ale na sto procent, alespoň na 3 měsíce. Nehřešte. Na to bude prostor, až se uzdravíte. Sami si pak posoudíte, zda to za to stojí či nikoliv.

Jídlo sice nebývá jediným faktorem, který vyvolává onemocnění. Pokud však stravu uchopíte za ten správný konec, můžete pomocí jídla léčit i věci, které s ním zdánlivě nemají nic společného. Správným jídlem je možné léčit infekci, hormonální nerovnováhu, znečištění vnitřního prostředí, střevní mikrobiom… a dokonce i psychiku.

Jídlo je jedním ze základních kamenů terapie jakéhokoliv chronického onemocnění 🙂

PS: článek vyjadřuje můj názor na zmiňovaná dietní opatření. Rozhodně se nepovažuji za největšího znalce v oboru! Pokud Vám perfektně funguje např. dieta podle zásad východní medicíny a slavíte s ní veliké úspěchy, jsem nesmírně šťastná a ze srdce Vám to přeju 🙂

Práce lékařky a studium medicíny z různých perspektiv je již více než 10 let mou největší vášní a koníčkem. Skrze vlastní zkušenost s vážným autoimunitním onemocněním -ulcerózní pankolitidou- jsem se odklonila od striktně západní medicíny a nyní provádím lidi na cestě za uzdravením pečlivým propojením konvečních, alternativních a psychoterapeutických metod zapracovaných do jednoduchého konceptu. Jsem přesvědčená, že autoimunitní onemocnění  můžete léčit a vyléčit, tak jako se to podařilo mě. Můj příběh si přečtěte zde >> >
Komentáře
  1. Tento clanek se Ti nesmirne povedl! Skvele informace, jak pro laiky, tak pro lidi, kteri se jiz malinko orientuji a jsou moznostmi zaplaveni :).

  2. Radek Beran napsal:

    Terezo, děkuji za sdílení bohatých zkušeností. Sám mám velmi dobrou zkušenost s vyloučením sladkostí, pasterizovaného mléka, tepelně zpracovávaných rostlinných olejů, omezením fruktózy z přílišného množství ovoce, různých škrobů a lepku. Nejen pro léčení zažívání a ozdravení všech možných orgánů, ale i pro lepší spánek a vykopání nepřátelských virů a bakterií a souvisejících zánětů z těla. Je pak radost sledovat, když se vám tělo týden co týden lépe regeneruje a sílí před očima.

  3. Františka napsal:

    Ďakujem, je to prehľadné spracované. Ja mám celiákiu. Teda som na bezlepkovej diéte. Posledne ku mne prišli informácie o makrobiotickej diéte, celkom sa mi pozdáva, samozrejme s vylúčením toho, čo je lepkové. F. Šteinerová

  4. Mirka J. napsal:

    Děkuji za Vaši práci, že se sdílíte se svými zkušenostmi a znalostmi! Jsem velmi ráda, že jste jednou z těch medicínsky vzdělaných lidí, kteří dokáží tvořit tu důležitou spojku mezi klasickou medicínou a alternativními směry.
    Přeji hodně úspěchů a spokojených klientů!!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.